Kánikula: kevesebb csemegekukorica teremhet, mint tavaly
Hiába öntözik az ültetvényeket, ezt a nagy meleget és az óriási UV-sugárzást nem tudják tolerálni a növények.
Pásztor Tamás őstermelő, a Tímári Csemege Szövetkezet igazgatósági tagja az InfoRádióban arról beszélt, hazánkban 24-25 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, az ültetvények 90%-át öntözik, az elmúlt napok kánikulai időjárása miatt azonban így is valamivel kevesebb teremhet, mint tavaly. „A legkorábbi vetések, amelyek általában még öntözés nélküliek, még átlag alattiak, de a július elejétől október közepéig tartó főszezonban már javulnak a termésátlagok, mert ellenállóbb fajták kerülnek sorra, amelyeket már öntözött körülmények között termelnek” – magyarázta.
Elmondása szerint abban bíznak, hogy legalább átlagos termés lesz, de az időjárás miatt a tavalyi rekord valószínűleg nem fog összejönni. Majd azzal folytatta: egy tartós 35-40 fok közötti hőhullám, mint ami az elmúlt héten volt, olyan szintű légköri aszályt okoz, hogy hiába öntöznek folyamatosan, ezt a nagy meleget, óriási UV-terhelést a növények sem tudják tolerálni. A hűvösebb időjárás, a rendszeresebb csapadék gyakorlatilag verhetetlen, ezt mesterségesen lehetetlen teljes mértékben pótolni – írja az Infostart.
De arra is kitért, hogy egy hektáron átlagosan 17-18 tonna kukoricát tudnak betakarítani, így az átlagos 27 ezer hektáron akár 450 ezer tonna is megteremhet. Ennek a nagy részét, 90-95%-át az élelmiszeripar dolgozza fel, nem közvetlenül fogyasztják el, hanem fagyasztott formában vagy konzervként. Ezt követően Pásztor Tamás azt is elmondta, hogy amikor a vásárlók Magyarországon csemegekukoricát vesznek, akár fagyasztva, akár konzervben, 99%-ban magyar árut kapnak, de így is az itthon megtermelt csemegekukorica nagy része exportra megy.
Végül megjegyezte: Európában vezető exportőrök vagyunk, de a világban is Magyarország a legjobb három-öt között szokott lenni. „Ha a lakosságszámhoz viszonyítanánk a megtermelt és eladott csemegét, abban bizony valószínűleg az elsők vagyunk” – emelte ki. Korábban arról is beszámoltunk, hogy a magyar búza minősége idén nem olyan jó, mint korábban, a termelés 70%-a takarmány minőségű. A szakértő szerint ezt az olcsóbb kenyereknél fogjuk megérezni, ezekbe a pékek várhatóan adalékanyagokat fognak tenni.
De arra is kitértünk, hogy a hónap elején jó híreket kaptunk a magyar dinnyeszezonról, ami hamarabb vette kezdetét a vártnál. Egyúttal arra is fény derült, mennyi dinnyét fogyasztanak a magyarok, akik imádják ezt a nyári gyümölcsöt. Mindemellett azt is megírtuk, hogy még idén betilthatják a műhúst Magyarországon. Még csak forgalomba se hozható a műhús, ha megtörténik a törvényi szintű korlátozás, ami fontos mérföldkő lesz. A részleteket ebben a korábbi cikkünkben fejtettük ki bővebben, ha valaki többet is olvasna a témáról.