Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Amint megkeresik, már el is költik: ők azok, akik szörnyen bánnak a pénzzel

Ezek a csillagjegyek nem épp a megtakarítási képességeikről híresek, de nem kell kétségbeesni, számukra is van néhány tanács, ami segíthet.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A legtöbben talán igyekszünk úgy alakítani az anyagi dolgainkat, hogy a bevételünk fedezze a kiadásainkat, maradjon tartalékunk, és valamennyi jusson arra is, hogy jól érezzük magunkat, kikapcsolódjunk, örömet szerezzünk magunknak vagy másoknak. Ám ez nem mindenkinek megy ilyen könnyen. Van, aki olyannyira félti a pénzt, hogy inkább mindenről lemond, ami nem elkerülhetetlenül szükséges, mert a félelem erősebb benne, mint az, hogy ideig-óráig jól érezze magát. Vagy épp úgy van vele, nem kell ahhoz pénz, hogy boldog legyen. Míg egyesek pont a másik véglethez tartoznak: sosem gondolnak a holnapra, vagy arra, mennyi megtakarításuk van, mivel sokkal fontosabbnak tartják azt, hogy tárgyakkal, utazásokkal vagy bármi egyébbel örömet szerezzenek magunknak.

Több csillagjegy is felkerült a listára, például a Nyilas, ugyanakkor e jegy szülöttét illetően érdemes megjegyezni, hogy nagyon szorgalmas, így a pénz megszerzése nem is olyan nehéz számára. A pénz megtartása viszont annál inkább. Igyekszik folyamatosan egyensúlyt tartani fejben, de ez nem igazán össze, mégis megdöbben, ha hónap végén kiderül, hogy nem áll túl jól. Ő inkább élményekre vágyik, mint pénztől roskadozó bankszámlára. Ha viszont odafigyel az egyensúlyra, semmi ilyesmi miatt nem fog fájni a feje. A Halak pedig az a típus, aki az utolsó forintját is odaadná egy rászorulónak, s bele sem gondolna abba, hogy mi lesz, ha esetleg emiatt nélkülöznie kell. Olyannyira önzetlen, hogy mindig másokat helyez előtérbe, közben sokat adományoz jótékonysági szervezeteknek, rászorulóknak. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Őt nem érdekli, hogy sok pénze legyen, csak az, hogy segíthessen másoknak, ha pedig ez teljesült, szívesen költ valami olyasmire, ami inspirálja (pl. zene, könyv). Az szuper, hogy ennyire segítőkész, de nagyon fontos, hogy önmagáról se feledkezzen el: előbb gondoskodjon a saját boldogulásáról, utána jöhet minden más. A Vízöntő képtelen ellenállni az új technológiának, imádja ezeket a dolgokat. Pontosan ő az, aki rögtön lecsap egy új telefonra, amint az megjelenik a piacon. Ha arról van szó, hogy befektessen vagy félretegyen egy kis pénzt, azonnal elfeledkezik a dologról, amint meglát egy szuper új laptopot vagy bármilyen okoseszközt, ami megtetszik neki. Bár vannak időszakok, amikor megpróbál felelősségteljesebben és takarékosabban bánni a pénzével, ez hosszútávon általában megbukik – írja a Kiskegyed a yourtango.com cikke alapján.

Így hát az ő esetében az volna a megoldás, ha segítséget kérne egy szakértőtől, milyen hosszútávú megoldások érhetők el, amik egyeznének az ő elképzeléseivel. Eközben az Oroszlán igyekszik óvatosan és lelkiismeretesen bánni a pénzzel, de ha ajándékokról van szó, könnyen átesik a ló túloldalára. Akár családtagról, barátról, kedves ismerősről vagy saját magáról van szó, hallani sem akar valami olcsó kacatról, mindenképp csúcsminőségű, dizájnos darabokat választ. Nem törődik azzal, hogy mások szerint túlságosan extravagáns, mivel ő hisz a kényeztetés erejében. Így ha például szépségápolásról van szó, mindenképp a legjobb szalonokat választja. Az ő esetében a legjobb tanács, hogy a kevesebb néha több: nem biztos, hogy szükség van egy újabb dizájner táskára vagy havi három időpontra a körmösnél.

Illetve a segítőkész kollégára sem kell egy kisebb vagyont költeni köszönetképp. Rangsoroljon, mik a legfontosabbak számára, minden másra hagyjon kisebb keretet. De a Mérleg is felkerült a listára, aki szintén hajlamos nagylelkű lenni, ami abból fakad, hogy leghőbb vágya, hogy mindenki kedvelje. Igyekszik számon tartani a pénzét, félretenni valamennyit a szűkösebb napokra, de aztán mindig közbejön valami. Egy szuper akció a kedvenc weboldalán, egy barát, akinek kölcsönre van szüksége, vagy bármi más. Így számára is az a legjobb tanács, hogy készítsen egy listát: mik azok a dolgok, amik igazán fontosak számára, amikről képtelen lemondani. Ossza be, mire mennyi jut (persze a kiadások rendezésén túl), és ami marad, legyen tartalék. Ha úgy adódik, abból másoknak is segíthet, de ne feledje, aki csak akkor tűnik fel a színen, ha pénzre van szüksége, nem biztos, hogy méltó barátnak.

Végül az utolsó jegy, amely helyet kapott a listán, az Ikrek: neki van felelősségteljes oldala, aminek köszönhetően félre tud tenni, jól beosztani a pénzét, a másik oldala viszont odáig van a szerencsejátékokért és a gyors pénzkereseti lehetőségekért, amik nem mindig sülnek el jól. Így hát az a legfontosabb, hogy igyekezzen egyensúlyt tartani. Ha minden költsége rendeződött, maradt tartalékra és arra is, hogy jól érezze magát, havonta egy x összeget ráfordíthat olyan dolgokra, amikkel szerencsét próbálhat. De az a legjobb, ha ezeknek alaposan utána néz, tanácsot kér másoktól, és valóban csak egy kisebb összeget fordít rá: válasszon tombolát, kaparós sorsjegyeket vagy lottószelvényt, mert így a megtakarítása biztonságban marad.