Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,07 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,02 Ft
Bitcoin
63,551 $

A délutáni alvás valóban jótékony hatással van az egészségre?

Svájci kutatók erre a kérdésre keresték a választ, és úgy tűnik, meg is találták. Ugyanakkor kiemelték, a témában további vizsgálatokra is szükség van.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Tudósok arra a kérdésre próbáltak választ találni, vajon a napközbeni, délutáni alvásnak van-e pozitív hatása, illetve mennyi időt kell sziesztázással tölteni ahhoz, hogy az előnyöket élvezhessük. A Heart című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői pedig azt írják, már heti egy-két alkalom is elegendő ahhoz, hogy a szívroham és a stroke rizikóját csökkentsük, a mindennapos délutáni alvásnak azonban már nincs ilyen hatása. A vizsgálat során a kutatók összesen 3462 svájci felnőtt szunyókálási szokásait, illetve szív- és érrendszeri egészségét elemezték.

A vizsgált alanyok 35 és 75 év közöttiek voltak, és átlagosan öt évig követték az egészségüket. 58%-uk úgy nyilatkozott, hogy az adatfelvételt megelőző héten nem aludt délután, 19%-uk egy vagy két alkalommal szunyókált, 12% 3-5 alkalommal szundikált, míg 11% minden nap pihent délután. A gyakrabban (3-7 alkalommal) sziesztázók inkább az idősebb férfiak közül kerültek ki, emellett dohányoztak is, a testsúlyuk is magasabb volt és éjjel is hosszabb ideig aludtak – számolt be a 168.hu. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Meglepő módon azonban jellemzőbb volt rájuk az is, hogy napközben álmosabbnak érezték magukat, és az alvási apnoé is többször fordult elő az esetükben. A vizsgált periódus alatt 155 kardiovaszkuláris esemény történt: eseményként kategorizálták a szívrohamot, agyvérzést, szívelégtelenséget; a kutatásban nem tettek különbséget a halálos és nem halálos kimenetelű események között. Egyúttal kiemelik: azoknál, akik alkalmanként, hetente egyszer vagy kétszer szunyókáltak, közel felére csökkent a kardiovaszkuláris események aránya, a soha nem sziesztázókkal összehasonlítva.

Ez az összefüggés még akkor is igaznak bizonyult, ha olyan, a szív- és érrendszer egészségére ható jellegzetességeket is figyelembe vettek, mint az életkor vagy a magas vérnyomás, a dohányzás vagy az ülő életmód. Az, hogy mennyit szunyókált valaki (5-10 percet vagy 1 óránál is többet), nem volt összefüggésben a szív- és érrendszeri események gyakoriságával – jegyzik meg. A szakemberek végül leszögezték: mindenképpen további kutatásokra van szükség.

Egyebek mellett azért, mert nincs általánosan elfogadott mértéke a délutáni szunyókálásnak, és arra sem találták meg a választ, hogy milyen fiziológiai változások hatására javítja a sziesztázás a szív egészségét. De korábban azt is megírtuk, hogy meglepő eredményre jutott egy kutatás: a kevés alvás miatt akár 5-10 évvel idősebbnek érezhetjük magunkat. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a magyarok fele még az uniós átlagnál is rosszabbul alszik – ez nyáron tovább romlik.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.