Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Több ezer embert evakuáltak Kaliforniában a pusztító tűzvész miatt

Kalifornia északi részén több mint 4000 embert kellett evakuálni egy gyorsan terjedő erdőtűz miatt.

...svg content...Fotó: Erdőtűz pusztít a kaliforniai Tehama megyében 2024. július 26-án. Eddig mintegy 600 négyzetkilométernyi növényzet vált a lángok martalékává. Egy 42 éves férfit letartóztattak Kaliforniában, akit azzal vádolnak, hogy egy égő autót a mocsárba lökött, ezzel kirobbantva a mára gigantikussá nőtt erdőtüzet. MTI/AP/Noah Berger
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

A Park névre keresztelt tűzvész, amelyet a hőhullám is táplál, idén nyáron Kalifornia eddigi legintenzívebb erdőtüzévé nőtte ki magát. A helyi katasztrófavédelem jelentése szerint óránként 1600-2020 hektárnyi területet emészt fel a tűz, és már közel 97 000 hektárt pusztított el.

Bár mintegy 1700 tűzoltó küzd a lángokkal, a Calfire kaliforniai tűzvédelmi hatóság közlése szerint a tűz még „nulla százalékban” sincs ellenőrzés alatt. „További több száz segítő érkezését várjuk a helyszínre”, nyilatkozta a hatóság szóvivője. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Az érintett térségben Cohasset és Forest Ranch településekről 4000 lakost, Chico városából pedig további 400 embert kellett kimenekíteni. A hatóságok tájékoztatása szerint eddig 134 épület vált a lángok martalékává.

A tűz szerdán este tört ki, és mindössze két nap alatt Kalifornia történetének 20. legnagyobb kiterjedésű erdőtüzévé vált. A tűz keletkezése kapcsán vannak még kérdőjelek, azonban csütörtökön gyújtogatás gyanújával őrizetbe vettek egy 42 éves férfit, az illetékes ügyész szerint ugyanis szemtanúk látták, amint egy égő autót tolt le egy szakadékba.

Kalifornia mellett Washington és Oregon államokban is tombolnak a lángok, összesen pedig 60 aktív tűzesetet tartanak nyilván. A hatóságok közlése szerint már haláleset is történt, ugyanis Kelet-Oregonban egy kisméretű tűzoltó repülőgép pilótája bevetés közben életét vesztette.