Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

25 ezer embert evakuáltak egy kanadai városból a pusztító erdőtűz miatt

A lángok már az Alberta állambeli Jasper települését is elérték, több ezer embert menekítettek ki.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Észak-Amerika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kanadai Jasperben pusztító erdőtűz miatt már mintegy 25 ezer embert kellett evakuálni – közölték a helyi hatóságok. A beszámoló szerint a tűz tegnap a Jasper Nemzeti Parkban keletkezett, s már a lakóházakra is átterjedt, ezért volt szükség az emberek kimenekítésére.

A nemzeti park illetékesei szerint „jelentős veszteségek” keletkeztek a lángok miatt, Kanada nyugati Alberta és Brit Columbia tartományaiban pedig több száz tűzfészek alakult ki. A BBC cikke alapján a helyszínre kirendelt mintegy 1900 tűzoltó fáradhatatlanul dolgozik a lángok megfékezésén. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Egyúttal mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kulcsfontosságú létesítményeket – mint például a Trans Mountain olajvezetéket – biztonságban tartsák. Jasper polgármestere, Richard Ireland azt nyilatkozta, hogy a város a „legrosszabb rémálmával” néz szembe.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közölte, hogy kormánya jóváhagyta Alberta szövetségi támogatás iránti kérelmét, így mások mellett a hadsereg segítségét igénybe véve bekapcsolódnak a tűzoltásba és a kimenekítési műveletekbe.

Június végén pedig egy szigorúan őrzött börtönt kellett evakuálni a kanadai Québecben tomboló masszív erdőtüzek miatt. A rabokat azóta más biztonságos szövetségi büntetés-végrehajtási intézetekbe szállították.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.