Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,72 Ft
Euró
394,06 Ft
Font
468,62 Ft
Bitcoin
63,544 $

Egyre több betegség kialakulásáról bizonyítják, hogy köze van az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásához

Csábító lehet a dobozból kivett gyors és ízletes étel, de nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhat.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Egészség/Életmód

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek mostanra teljesen az életünk részévé váltak, nehéz megkerülni őket, hiszen gyakorlatilag minden annak számít, ami adalékanyagokat, tartósítószert és mesterséges összetevőket tartalmaz.

Ha szinte lehetetlen is, érdemes a minimumra csökkenteni a fogyasztását, ugyanis hosszú távon rendkívül károsak lehetnek az egészségünkre. De mit is jelent pontosan az ultrafeldolgozott élelmiszer, és miért érdemes kerülni őket? Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Azon termékeket nevezhetjük így, amelyek nagyrészt ipari eljárások során készülnek, ide tartoznak például a készételek, csomagolt sütemények, üdítőitalok, ropogtatnivalók. Ezek többnyire nagy mennyiségű cukrot, sót, zsírt, valamint mesterséges ízfokozókat és színezékeket tartalmaznak.

Utóbbiak ugyan javítják az ízt és az eltarthatóságot, de hozzájárulnak az egészségügyi problémák kialakulásához is. Számos tanulmány kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható különböző krónikus betegségekkel, mint például az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek.

Magas kalória- és alacsony tápanyagtartalmuk miatt könnyen vezethetnek súlygyarapodáshoz, emellett az emésztőrendszert is károsítják és az immunrendszer működését is gyengítik. Táplálkozási szakemberek ezért azt javasolják, hogy amennyire lehetséges, érdemes áttérni a teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék, zöldségek és gyümölcsök fogyasztására – írja a Live Science.

Kemény üzenetet kapott a heccpolitikusnak hívott Magyar Péter a honvédelmi minisztertől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter „hordószónoknak” nevezte Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét.

Már tudni, mikor élesíti a Google az Android 15-öt

Már nem kell egy egész hónapot várni arra, hogy a Google kiadja a Pixel-telefonokra az új operációs rendszerét, a többi mobilgyártót illetően viszont még egy kis időbe telik mindez.