Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,16 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
467,74 Ft
Bitcoin
58,143 $

Összefüggés lehet a várandós nők étrendje és az autizmus kialakulása között

Jelentéktelennek tűnő dolgok is emelhetik, vagy épp csökkenthetik a kockázatot.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elmúlt évtizedekben az autizmus spektrumzavarainak kutatásában jelentős előrelépéseket értek el, a tanulmányok pedig újabb és újabb összefüggésekre világítanak rá. Köztük arra is, hogy bizonyos tápanyagok és ételek növelhetik, vagy éppen mérsékelhetik az autizmus kialakulásának kockázatát.

A tanulmány kiemeli, hogy a folsav, az omega-3 zsírsavak és a D-vitamin különösen fontos szerepet játszhatnak a magzat fejlődésében. Előbbi megfelelő szintje a terhesség korai szakaszában csökkentheti az autizmus kockázatát, míg az omega-3 zsírsavak, amelyek a halakban és egyes növényi olajokban találhatók, valamint a D-vitamin is hozzájárul a neurológiai fejlődéshez, védelmi mechanizmusainak kialakulásához. Soron kívül Lassan, de biztosan naposra fordul a borongós időjárás kedden, csak elszórtan lehetnek záporok

A kutatás egyebek között arra is rávilágít, hogy nemcsak a tápanyagok, hanem a táplálkozási minták és szokások is befolyásolhatják az autizmus kockázatát – számolt be róla a MedicalXpress.

Így azt is kiemelték, hogy a magas feldolgozottságú élelmiszerek és a mesterséges összetevők fogyasztása növelheti az autizmus kialakulásának esélyét, míg a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mérsékelheti.

A vizsgálat célja, hogy pontosan meghatározzák, mely táplálékokat érdemes kerülni, és melyek javallottak a terhesség, illetve a szoptatás ideje alatt. Emellett fontos, hogy a várandós anyák is megértsék a táplálkozás szerepét, és hogy a megfelelő étrend kialakításával támogathassák a magzat fejlődését.