Összefüggés lehet a várandós nők étrendje és az autizmus kialakulása között
Jelentéktelennek tűnő dolgok is emelhetik, vagy épp csökkenthetik a kockázatot.
Az elmúlt évtizedekben az autizmus spektrumzavarainak kutatásában jelentős előrelépéseket értek el, a tanulmányok pedig újabb és újabb összefüggésekre világítanak rá. Köztük arra is, hogy bizonyos tápanyagok és ételek növelhetik, vagy éppen mérsékelhetik az autizmus kialakulásának kockázatát.
A tanulmány kiemeli, hogy a folsav, az omega-3 zsírsavak és a D-vitamin különösen fontos szerepet játszhatnak a magzat fejlődésében. Előbbi megfelelő szintje a terhesség korai szakaszában csökkentheti az autizmus kockázatát, míg az omega-3 zsírsavak, amelyek a halakban és egyes növényi olajokban találhatók, valamint a D-vitamin is hozzájárul a neurológiai fejlődéshez, védelmi mechanizmusainak kialakulásához.
A kutatás egyebek között arra is rávilágít, hogy nemcsak a tápanyagok, hanem a táplálkozási minták és szokások is befolyásolhatják az autizmus kockázatát – számolt be róla a MedicalXpress.
Így azt is kiemelték, hogy a magas feldolgozottságú élelmiszerek és a mesterséges összetevők fogyasztása növelheti az autizmus kialakulásának esélyét, míg a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mérsékelheti.
A vizsgálat célja, hogy pontosan meghatározzák, mely táplálékokat érdemes kerülni, és melyek javallottak a terhesség, illetve a szoptatás ideje alatt. Emellett fontos, hogy a várandós anyák is megértsék a táplálkozás szerepét, és hogy a megfelelő étrend kialakításával támogathassák a magzat fejlődését.