Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,57 Ft
Euró
394,13 Ft
Font
468,11 Ft
Bitcoin
61,604 $

Nincs tovább, Gareth Southgate lemondott az angol válogatott éléről

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) hazai szakembert kereshet Gareth Southgate utódjául, amennyiben a jelenlegi szövetségi kapitány távozik posztjáról, ami időközben meg is történt.

...svg content...Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Sport

Kiss László

Szerkesztő

Miközben Southgate mérlegelte a jövőjét, a brit sajtó már élénken találgat a lehetséges utódokról. A The Athletic neveket is közölt, ezek szerint Graham Potter, Eddie Howe és Lee Carsley neve merült fel legesélyesebb jelöltként.

A döntés várat magára, mivel Southgate szerződése az év végéig érvényes, és úgy tudni, még a kapitány is csak a következő napokban egyeztet az FA vezetőivel, valamint családjával és közeli barátaival, mielőtt végleges elhatározásra jut. Kedden azonban bejelentették a szakember lemondását az angol válogatott éléről. Soron kívül Orbán Viktor, majd Magyar Péter is profilképet váltott az árvízvédelem alatt

Nyolcéves regnálása alatt Southgate Anglia második legsikeresebb szövetségi kapitányává vált, három elődöntőbe és két döntőbe vezetve a csapatot. Az Európa-bajnoki döntő elvesztése Spanyolországgal szemben azonban keserű szájízt hagyott.

Összetört a szíve

„Összetört a szívem”, nyilatkozta Southgate a mérkőzés után, ami már a második egymást követő Eb-finálé volt, amelyet az angolok elvesztettek, miután 2021-ben Olaszország ellen maradtak alul büntetőpárbajban.

A potenciális utódok közül Potter jelenleg csapat nélkül van, miután 2023 áprilisában menesztették a Chelsea kispadjáról. Bár nemzetközi tapasztalata korlátozott, az FA köreiben nagyra értékelik a szaktudását. Ezzel szemben Howe 2021 óta a Newcastle United menedzsere, míg Carsley az angol U21-es válogatottat irányítja.

Az angol labdarúgás történetében eddig csak Sir Alf Ramsey tudta túlszárnyalni Southgate eredményességét, amikor 1966-ban világbajnoki címre vezette a válogatottat. Southgate a legújabb nyilatkozatában azt mondta, megtiszteltetés volt számára Angliában játszani és a válogatottat irányítani. Hozzátette, ez jelentette neki a mindent, és egyúttal mindent is beleadott. „Ugyanakkor itt az ideje a változásnak, egy új fejezetnek. A vasárnapi berlini, Spanyolország elleni döntő volt az utolsó meccsem Anglia menedzsereként.”