Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Bóka János: Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?

Feszültség tapasztalható a magyar EU-elnökség és az Európai Bizottság között az együttműködés kérdésében.

...svg content...Fotó: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, a Magyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviseletének épületében 2024. július 10-én. A miniszter leszögezte, hogy Budapest az Európai Unió versenyképességét igyekszik fejleszteni az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége idején. Jobbról Atanaszov Anna, az elnökség szóvivője. MTI/Purger Tamás
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter Facebookon közzétett bejegyzésében jelezte, Magyarország elkötelezett az uniós tagállamokkal és intézményekkel történő lojális együttműködés mellett.

A magyar kormány meghívást is intézett az EU-s partnerek felé az elnökségi rendezvényekre, amelyek célja a közös kihívások kezelése. Bóka szerint ez a feladat és felelősség minden tagországra és uniós intézményre egyaránt vonatkozik. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője azonban jelezte, hogy az Európai Bizottság tagjaiból álló kollégium a soros magyar uniós elnökség „közelmúltbeli fejleményeinek” fényében nem látogat Magyarországra.

Bóka erre reagálva úgy fogalmazott, hogy az EU a tagállamok által létrehozott nemzetközi szervezet, amelyben az Európai Bizottság egy intézményi szereplő. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint a Bizottságnak nincs joga megválogatni, mely intézményekkel vagy tagállamokkal kíván együttműködni, majd feltette a kérdést, hogy „Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?”

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke is megszólalt a témában, szerinte a bojkott egyértelműen Ursula von der Leyen bizottsági elnök választási kampányának része.

Mint írta: „Hozzászoktunk már, hogy különösen Magyarország ellen használja az uniós intézményeket politikai zsarolásra és nyomásgyakorlásra. Ez elfogadhatatlan, és szembemegy az európai együttműködés lényegével”, hangsúlyozta Gál Kinga.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.