Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Súlyos az ügy: eltiltottak egy magyar úszóedzőt

A Magyar Úszószövetség Fegyelmi Bizottsága szankciókat szabott ki Pass Ferenc úszóedzőre egy fiatalkorú versenyzővel kapcsolatos eset miatt.

...svg content...Fotó: Ilusztráció/unsplash/Marcus Ng
Sport

Kiss László

Szerkesztő

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) Fegyelmi Bizottsága döntést hozott Pass Ferenc, a Bajai Úszó Klub korábbi edzőjének ügyében, a határozat értelmében pedig Pass 18 hónapig nem gyakorolhatja úszóedzői tevékenységét.

Az eljárás Pass saját kérésére indult, miután az egyesületénél egy fiatalkorú versenyzőt érintő eset történt, amelynek hátterében állítólag egy fiatal lánynak küldött nem megfelelő üzenet áll. A Fegyelmi Bizottság különösen súlyosbító körülménynek tekintette, hogy Pass a MÚSZ elnökségi tagjaként cselekedeteivel ártott a szövetség gyermekvédelmi programjának hitelességének. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

„A társadalom fokozott érzékenységgel reagál minden, a gyermekekkel szemben elkövetett jogsértésre. A Magyar Úszószövetség elnökségi tagjaként az eljárás alá vont sportszakembertől éppen ezért is alapvető elvárás lett volna, hogy ne bocsátkozzék kétértelmű, félreérthető kommunikációba egy kiskorú versenyzővel. Magatartása nem kizárólag saját személyére, hanem általában a magyar úszósportra vetett negatív fényt” – írja a közlemény, melyet a Nemzeti Sport idézett.

Az eljárás megkezdése előtt Pass lemondott minden tisztségéről a szövetségben, beleértve az elnökségi és versenybíró bizottsági tagságát is. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke az üggyel kapcsolatban megerősítette a szövetség álláspontját: „A magyar úszósportban továbbra is zéró toleranciát alkalmazunk bármilyen gyermekek, fiatalkorúak sérelmére elkövetett cselekménnyel kapcsolatban.”

A MÚSZ 2018-ban elsőként vezetett be átfogó gyermekvédelmi programot a sportági szakszövetségek között. Az elnök hangsúlyozta, hogy a szövetség jelentős erőforrásokat fordít a megelőzésre és az oktatásra, valamint állandó szakértőt alkalmaz az azonnali és megfelelő reagálás biztosítására.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.