Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,986 $

Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

A HungaroMet Zrt. hétfőre is figyelmeztetéseket adott ki az extrém időjárási körülmények miatt.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn az ország jelentős részén kiemelkedően magas hőmérsékletre és erős UV-sugárzásra lehet számítani. Az Alföld egyes területein a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 29 Celsius-fokot.

A HungaroMet Zrt. öt vármegyére – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki hétfő éjfélig. További tizenegy vármegyében, köztük Baranya, Fejér és Pest területén, másodfokú figyelmeztetés van érvényben, ahol a napi középhőmérséklet várhatóan 27 Celsius-fok felett alakul. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Az UV-sugárzás tekintetében az ország szinte teljes területén, beleértve a nyugati és központi régiókat, valamint Budapestet is, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó erősségű UV-B sugárzásra kell felkészülni. A szakértők azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napfényt, és megfelelő védekezést alkalmazzunk a leégés ellen.

A hőség mellett helyenként zivatarok kialakulására is lehet számítani, elsősorban az északkeleti és délnyugati országrészben. Ezeket a viharokat erős széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.