Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Merényletkísérlet Trump ellen – máris beidézték a titkosszolgálat vezetőjét

Az Egyesült Államok Képviselőházának fő vizsgálóbizottsága, a Felügyeleti Bizottság július 22-re beidézte meghallgatásra Kimberly Cheatle-t, a titkosszolgálat igazgatóját.

...svg content...Fotó: Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét (k) a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Evan Vucci
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

A bizottság egy közösségi médiában közzétett nyilatkozatban hangsúlyozta: „Az amerikaiak válaszokat követelnek a Trump elnök elleni merényletkísérlettel kapcsolatban.”

A meghallgatás bejelentését megelőzően Kevin Rojek, az FBI különleges ügynöke egy sajtótájékoztatón meglepetését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a támadó képes volt tüzet nyitni Donald Trumpra, mielőtt a titkosszolgálat ártalmatlanította volna. Rojek azonban óvatosan fogalmazott, amikor arról kérdezték, hogy történt-e biztonsági mulasztás. „Ne várjanak tőlünk ilyen értékelést”, mondta, utalva arra, hogy a vizsgálat még folyamatban van. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Egyes szemtanúk azt állítják, hogy bár látták, ahogy egy gyanús alak tetőről tetőre mászkál és jelezték is azt a rendőrségnek, sok minden nem történt, ugyanis ezt követően szinte rögtön sor került a lövésekre, ami után kitört a káosz és mindenki menekülni kezdett.

A 20 éves, republikánus szavazóként regisztrált támadót, aki kisebb összeggel demokrata párthoz köthető szervezetet is támogatott, a titkosszolgálat emberei az első lövések eldördültét követően lelőtték.

Nem sokkal ezelőtt Trump kampányának egyik tanácsadója is megszólalt az elnököt ért merénylettel kapcsolatban, és szintén a titkosszolgálat felelősségét firtatta.