Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,16 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
467,74 Ft
Bitcoin
58,143 $

Rengeteg migránsgyermeket mentettek ki Líbia partjainál

Sokaknak még csak kísérőjük sem volt az út alatt, de most már biztonságban vannak, ahogyan a felnőtt társaik is.

...svg content...Fotó: Illegális bevándorlók érkeznek az észak-olaszországi Genova kikötőjébe 2024. július 11-én. A Sea Eye német nem kormányzati szervezet migránsok szállítására specializálódott hajója a Földközi-tengeren fedélzetére vett 174 illegális bevándorlóval, köztük gyermekekkel és nőkkel futott be az észak-olaszországi kikötőbe. MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A héten két művelet során összesen 99 migránst mentettek ki Líbia partjainál, köztük 53 kiskorú személlyel. 41 fiúgyermek és 12 lánygyermek volt a mentettek között, akiknél 37 esetben állapították meg, hogy kísérő nélkül vágtak neki az útnak.

Sokan kisgyerekek voltak, néhányuk még a lépcsőn is csak nehezen tudott lemenni az átszállításkor. Végül a közel 100 fő Salernóban szállhatott ki, biztonságban, ahol megfelelő ellátást kaptak. Soron kívül Lassan, de biztosan naposra fordul a borongós időjárás kedden, csak elszórtan lehetnek záporok

Sokan mások nem voltak ilyen szerencsések, akiket arra kényszerítettek a líbiai biztonsági erők, hogy ugorjanak vízbe. Inkább megtették, amire kérték őket, minthogy visszatérjenek Líbiába, de ezzel többen a halálos ítéletüket írták alá. A legutóbbi migránscsoportból 34-en férfiak, 12-en pedig nők voltak.

Többnyire Elefántcsontpartról, Szíriából, Szomáliából, Pakisztánból, Guineából és Burkina Fasóból érkeztek. Az ANSA azt írja, úgy tudni, hogy a nők és a gyerekek mindenféle fizikai és lelki erőszakot szenvedtek el. Egy szebb jövő reményében hivatalos papírokat kapnak a megfelelő vizsgálatok és átvilágítás után.