Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,16 Ft
Euró
394,02 Ft
Font
467,74 Ft
Bitcoin
58,143 $

Bíznak benne az ISS-en ragadt asztronauták, hogy épségben hazaérnek

A két amerikai űrhajós továbbra is bizakodó a Nemzetközi Űrállomáson, annak ellenére, hogy a Boeing Starliner űrhajójuk technikai problémákkal küzd.

...svg content...Fotó: Boeing
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

A Butch Wilmore és Suni Williams alkotta legénység június 5-én indult útnak a vadonatúj űrhajóval, amelyet a NASA a jövőben rendszeres személyszállításra kíván használni az űrállomás és a Föld között. Az eredetileg egyhetes küldetés azonban elhúzódott, miután a Starliner meghibásodásai miatt a visszatérést el kellett halasztani.

A NASA egyelőre nem tűzött ki pontos dátumot a hazatérésre, ám a jelenlegi becslések szerint július végén kerülhet rá sor. Wilmore parancsnok a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy sikerülni fog”, Williams pedig hozzátette: „Erősen hiszem, hogy az űrhajó gond nélkül hazahoz minket.” Soron kívül Lassan, de biztosan naposra fordul a borongós időjárás kedden, csak elszórtan lehetnek záporok

Az űrhajósok elmondták, hogy továbbra is értékes munkát végeznek az űrállomáson, feladataik között szerepel például az ivóvíz-újrahasznosító rendszer karbantartása és különböző tudományos kísérletek elvégzése, emellett tesztelték a Starliner vészhelyzeti menedékként való használhatóságát is.

A visszatérés előtt azonban a földi mérnökcsapatoknak még további szimulációkat kell végezniük, hogy jobban megértsék a Starliner technikai problémáinak okait, ugyanis a heliumszivárgások és a hajtóművek meghibásodásai miatt nem kizárt, hogy a leszállás menetén is módosítani kell majd.

A NASA és a Boeing szakemberei szerint a Starliner vészhelyzet esetén is képes lenne biztonságosan visszatérni a Földre, ennek ellenére számos kérdés továbbra is nyitott, például hogy mennyire degradálódtak a meghibásodott orientációs hajtóművek.

Steve Stich, a NASA illetékese szerint egyelőre nem tervezik, hogy a legénységet a rivális SpaceX Crew Dragon űrhajóval történő hozzák haza, bár ezt a lehetőséget sem zárják ki teljesen.

A Boeing számára rendkívül fontos lenne a Starliner program sikere, az ugyanis nagy segítség lenne az utóbbi években a kereskedelmi repülőgépeket érintő biztonsági válság miatt megtépázott hírnév helyreállításában.