Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,99 Ft
Euró
394,10 Ft
Font
469,18 Ft
Bitcoin
62,956 $

Southgate: Az Eb-döntő elérése pályafutásom csúcsa

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya szerint eddigi edzői karrierje legnagyobb eredménye, hogy csapatát bejuttatta az Európa-bajnokság döntőjébe.

...svg content...Fotó: EPA/RONALD WITTEK
Sport

Kiss László

Szerkesztő

Az Anglia-Hollandia elődöntő izgalmas mérkőzést hozott Dortmundban. A találkozó hetedik percében Xavi Simons távoli lövéssel szerezte meg a vezetést a hollandoknak, ám az angol válogatott azonban hamar egyenlített: Harry Kane a 18. percben büntetőből volt eredményes, melyet egy VAR-vizsgálat után ítéltek meg Denzel Dumfries szabálytalansága miatt.

A mérkőzés végkimenetelét a csereként beálló Ollie Watkins döntötte el, aki a 90. percben látványos gólt lőtt, ezzel 2-1-re megnyerve a találkozót Anglia számára. A győzelemmel az angol válogatott kiérdemelte a jogot, hogy vasárnap Berlinben Spanyolországgal mérkőzzön meg az Eb-trófeáért. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

Southgate 2016 óta irányítja az angol válogatottat, ez idő alatt pedig figyelemre méltó eredményeket ért el. Négy nagy tornán vezette a csapatot, amelyek során egy negyeddöntőt, egy elődöntőt és immár két döntőt is elértek.

Idegen földön még nem voltak döntősők

„Azt hiszem, minden kétséget kizáróan ez a legjobb eredményünk. Újabb mérföldkő, de ami ennél is fontosabb, hogy végig jól játszottunk a mérkőzésen”, nyilatkozta a kapitány az ITV-nek.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Az angol válogatott korábban még soha nem jutott döntőbe idegen földön rendezett nagy tornán. Egyetlen jelentős sikerük az 1966-os londoni világbajnoki cím volt, míg a legutóbbi Eb-döntőt szintén hazai pályán, a Wembley-ben játszották, ahol büntetőpárbajban maradtak alul Olaszországgal szemben.

Southgate-et az elmúlt időszakban sok kritika érte túlzottan óvatosnak tartott taktikája miatt. A szurkolók kétszer is kifütyülték a csapatot a torna során, sőt, a Szlovénia elleni 0-0-s döntetlen után söröspoharakat is dobáltak felé.

„Mindannyian azt szeretnénk, ha kedvelnének minket. Amikor valamit a hazádért teszel, és büszke angol vagy, meglehetősen nehéz elviselni, ha ezt nem kapod vissza, és csak a kritikát látod mindenhol. Most azonban klönleges érzés, hogy egy második döntőt ünnepelhetünk, különösen az utazó szurkolóink miatt, akik a hihetetlen támogatásuk mellett rengeteg pénzt és energiát áldoznak erre”, mondta.