Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Mesterséges húsból emberi fogyasztásra alkalmas, ízes étel? Ez lehet a jövő

A tudósok azt remélik, hogy ez az innováció forradalmasíthatja az emberek húsfogyasztását.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint a laboratóriumból származó húst állati sejtek tenyésztésével állítják elő, amelyeket 3D-nyomtatott struktúrákon, ún. „állványzatokon” növesztenek. A módszer lehetővé teszi a sejtek szaporodását anélkül, hogy állatok nevelésére és tenyésztésére szükség lenne. A technológiát már egy ideje alkalmazzák mesterséges húsok előállítására, a dél-koreai kutatócsapat viszont egy fontos dologra összpontosított a kísérletei során: olyan módszert dolgoztak ki, amellyel a laborban előállított hús íze megegyezhet az állati forrásból szerzett húskészítményekével.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tudósok sikeresen újraalkották azt az ízkombinációt, amelyek a valódi grillezett húsok aromáját adják. A Maillard-reakció nevű kémiai folyamat során a fehérjéket alkotó aminosavak hő hatására cukorral lépnek reakcióba, amelyek a megszokott grilles ízt adják a húsoknak. A kutatócsapat a reakció során is létrejövő ízvegyületet juttatta egy zselatin alapú hidrogélbe. Az anyagban az ízek 150°C fokon sütve szabadulnak fel, akárcsak az igazi húsokban – írja a Portfolio a CNN-re hivatkozva. Soron kívül Így változik a boltok nyitvatartása október 23-án

A tudósok a jelenlegi kutatás során egyelőre a tudományos háttérre voltak kíváncsiak, ezért a zselészerű hús fogyasztásra még nem alkalmas. Éppen ezért, a végeredményt egy emberi szaglást imitáló elektronikus műszerrel vizsgálták meg, majd a sütés során keletkező aromákat összehasonlították a hagyományos húsokban előfordulókkal. „A laboratóriumban előállított húsok óriási potenciállal rendelkeznek a fenntartható étrend támogatásában” – nyilatkozta az eredményekről Jennifer Jacquet, a Miami Egyetem professzora.

A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy az íz csak egy a fontos komponensek közül, amelyek egy fenntartható, hús alternatívához szükségesek. Ezáltal a dél-koreai kutatócsoport tovább folytatja a kísérleteket, amelyek során a tökéletesített ízeket olyan mesterséges húsokkal szeretnék kombinálni, amelyek jobban utánozzák az igazi hús megjelenését és állagát – emelik ki a cikkben. De korábban azt is megírtuk, hogy japán tudósok kifejlesztettek egy olyan kollagénből és emberi sejtekből létrehozott mesterséges bőrt, ami minden eddiginél valóságosabb megjelenéssel ruházza fel a robotokat.

Ezen fejlesztésnek hála pedig akár már mosolyogni és képesek lesznek, illetve a tokiói fejlesztőcsapat azt is állítja, a mesterséges bőr öngyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik majd. Elsőre talán félelmetesnek tűnhet, de valójában nagyon komoly segítség lehet ez az emberek számára is. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egy új kutatás szerint a sajtfogyasztás boldoggá tesz, emellett jobb mentális jóléthez vezet és elősegítheti az egészséges öregedést. Mindezen megállapításra a szakértők egy hatalmas genetikai elemzést követően jutottak.

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.