Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,149 $

Több mint másfél millió euróért kelt el Napóleon két pisztolya egy aukción

A Louis-Marin Gosset párizsi fegyvergyártó által készített fegyverekkel akart egykor öngyilkos lenni Bonaparte Napóleon francia császár.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint két pisztolyt, amelyet Bonaparte Napóleon egykor öngyilkosságra akart használni, vasárnap 1,69 millió euróért adtak el Franciaországban. Mint írják, a Párizstól délre fekvő Fontainebleau-ban tartott árverésen a finoman díszített tárgyak vevőjének kilétét nem hozták nyilvánosságra. Az aukciósház szakértője, Jean-Pierre Osenat elmondta, hogy Napóleon állítólag a francia hadjárat leverése után próbálta volna használni a pisztolyokat, ám a nagybirtokos eltávolította a puskaport.

Emiatt a francia uralkodó inkább mérget próbált használni, de kihányta és életben maradt, később pedig odaadta a pisztolyokat a földesurának, hogy megköszönje neki a hűségét. Lemondását követően Napóleon száműzetésbe vonult az Olaszország partjainál fekvő Elba szigetére, de nem sokkal később visszatért Franciaországba. 1815-ben a britek legyőzték a waterlooi csatában, hat évvel később pedig száműzetésben halt meg Szent Ilona szigetén. Fontos hozzátenni még azt is: Napóleon emléktárgyai rendkívül keresettek a gyűjtők körében. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

Híres fekete bicorne kalapja például 1,932 millió euróért (732 millió forint) kelt el egy párizsi árverésen tavaly novemberben. Még a Drouot aukciósház sem számított arra, hogy rekordot jelentő összegért fog elkelni a kalap, hiszen eredetileg 600 ezer és 800 ezer euró közötti összegre becsülték. Míg a francia császár egy másik kalapjáért korábban 1,884 millió eurót fizetett ki új tulajdonosa. Azt szintén a Drouot aukciósház értékesítette, melynek szóvivője úgy véli, az árat vélhetően a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Ridley Scott Napóleon-életrajzi film körüli hype hajtotta fel.

Az Index a The Guardianre hivatkozva azt íjra, a francia kulturális minisztérium a fegyverek eladása előtt a kormány hivatalos lapjában szombaton közzétett határozatában a tárgyakat nemzeti kincsnek minősítette, és kiviteli tilalmat rendelt el rájuk. A kiviteli tilalomról szóló tanúsítvány kiállításával egy 30 hónapos időszak nyílik meg, amely alatt a francia kormány vételi ajánlatot tehet az ismeretlen új tulajdonosnak, akinek joga van visszautasítani azt – részletezik.

Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést a közmédia Magyar Péter beszéde után

Az MTVA hivatalos közleményben tagadta Magyar Péter állításait.