Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Nem szennyezett, hanem túl erős lehetett a rosszulléteket okozó drogos gumicukor

A zacskó tartalmát egyes esetekben valószínűleg egyszerre elfogyaszthatták a később kórházba kerülők.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztott az a 31 külföldi állampolgár, akik végül egy budapesti toxikológián kötöttek ki. Kiderült, hogy egy belvárosi, Váci utcai kendershopból vásárolták a gumicukrot a külföldiek, akik szörnyű állapotban, gyakorlatilag magatehetetlenül, félig kómában fekve kerültek be a toxikológiára. Miután az egyik betegnél számla is volt, könnyen beazonosítható, honnan vásárolták a gumicukrot. A rendőrség azonnal nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen, miután a napokban többen is kórházba kerültek, köztük fiatalkorú személyekkel.

Majd arról érkezett hír, hogy az egészségügyi hatóságok riasztást adtak ki a közelmúltban megjelent, potenciálisan mérgező gumicukrok kapcsán. Most a 24.hu arról ír, Márkus József, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) sportszakmai referense (egyben a Legalizálj Egyesület alelnöke) a szóban forgó gumicukrokról azt mondta, hogy „a szintetikus THCJD tizenöt-hússzor erősebb, mint a kannabisz virágzatában megtalálható THC. Ha egy ilyen csomag gumicukor hatóanyagtartalma 125 mg THCJD, akkor ez 2000 mg THC-nél többnek is megfelelhet. Ez egy akkora dózis, hogy egy tapasztalt kannabiszhasználónak eszébe nem jutna egyszerre elfogyasztani”.

A Telex megjegyzi: mivel a gumicukrok egyenként 25 mg THCJD-t tartalmaztak, ami önmagában erős (forrásuk szerint egy „gyakorlott” mennyiségi marihuánafogyasztó napi adagja), de még nem biztos, hogy kómaszerű állapotot idéz elő, a zacskó tartalmát egyes esetekben valószínűleg egyszerre elfogyaszthatták a később kórházba kerülők. Márkus szerint a nagy hatóerővel a termék árusítójának is tisztában kellett lennie, nem csak azért, mert a csomagoláson nagy betűvel virít a THCJD felirat, de azért is, mert a gyártó ilyen esetekben minimum figyelmeztetni szokta a partnereit, hogy pszichoaktív szerrel van dolguk.

Pontosan azért, hogy a termék ne kerüljön rossz kezekbe, és ne alakulhasson ki a mostanihoz hasonló helyzet. A szakember hozzáfűzte azt is: az üzlet közleményében az esetleges szennyezettségre való hivatkozás irreleváns, mert maga a THCJD egy olyan agresszívan viselkedő molekula, hogy önmagában veszélyezteti a fogyasztó egészségét. A szakértői laboreredmény után fogják egyértelműen látni, hogy van-e szennyeződés a termékben, de ez a rosszulléteket tekintve Márkus szerint teljesen mindegy. A 24.hu utolérte az érintett üzlet ügyvezetőjét is, aki mindössze annyit mondott, hogy a THCJD jelenleg nincs tiltólistán Magyarországon.

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.