Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,81 Ft
Euró
393,36 Ft
Font
464,93 Ft
Bitcoin
56,850 $

Elkerülheti a peres eljárást a Boeing, ha bűnösnek vallja magát egy korábbi 737 Max botrányban

Az áldozatokat képviselő ügyvédek felháborítónak nevezték az ajánlatot.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Külföld

Kiss László

Szerkesztő

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma új megállapodást javasol a Boeingnak a 737 Max repülőgépek tragikus balesetei kapcsán, amely lehetővé tenné a vállalat számára a büntetőper elkerülését.

A javasolt megállapodás részleteit vasárnap osztották meg a balesetek áldozatainak családjaival, mielőtt a Boeingnak is továbbították volna az ajánlatot. Paul G. Cassell és Mark Lindquist, az áldozatok családjainak ügyvédei szerint az igazságügyi minisztérium bűnösség beismerésére kérné a Boeinget a több mint öt évvel ezelőtti két tragikus balesetet vezető csalás vádjában. Soron kívül Ikerek születtek egy mentőben Szeged közelében

A megállapodás feltételei között szerepel egy közel 244 millió dolláros bírság, új befektetések a biztonsági fejlesztésekbe, valamint három évig tartó külső felügyelet. Az említetteken túl az ajánlatban szerepel még az is, hogy a Boeing igazgatótanácsának találkoznia kell az áldozatok családjaival.

Cassell, aki több mint egy tucat családot képvisel, „felháborítónak” nevezte az ajánlatot. Véleménye szerint az ugyanis egy „kedvezményes vádalku”, mivel nem kényszerítené a Boeinget arra, hogy beismerje felelősségét a 346 ember halálában, akik a 2018 végi és 2019 eleji indonéziai és etiópiai balesetekben vesztették életüket.

A javasolt megállapodás mindössze frissítené a 2021-es egyezséget, amely korábban rendezte a Boeing elleni vádat, amelyben a vállalatot a Szövetségi Légyügyi Hivatal megtévesztésével vádolták. Az új megállapodás értelmében a vállalatnak bűnösnek kellene vallania magát ebben a vádpontban.

A korábbi megállapodásban a Boeing vállalta, hogy 500 millió dollárt fizet az áldozatok családtagjainak, további 1.7 milliárd dollárt a partnereinek, akik a repülőgépre vonatkozó 20 hónapos tiltás alatt nem tudták átvenni megrendeléseiket.

Bloomberg: egyre több szövetségese fordít hátat Bidennek

A Joe Biden amerikai elnök teljesítménye körüli aggodalmak komoly kihívások elé állítják az Egyesült Államok külpolitikai kapcsolatait és a demokraták választási kilátásait.