Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,81 Ft
Euró
393,36 Ft
Font
464,93 Ft
Bitcoin
57,807 $

Több év haladék: ezt fontos lehet tudniuk a Windows 10-et használóknak

Egy külső fél öt év extra biztonsági támogatást nyújt a Windows 10-hez annak 2025 végi kivezetése után, így 2030-ig biztonsággal használható lesz a rendszer. De persze ennek ára is van.

...svg content...Fotó: Unsplash
PC
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az utóbbi időben sokat hallani a Windows 10 közelgő, 2025 októberében esedékes kivezetéséről, akkor ugyanis végérvényesen megszűnik a 2015-ben debütált operációs rendszer hagyományos támogatása. Holott a Microsoft annak idején állította, ez lesz az utolsó Windows. Majd később megérkezett a Windows 11, ami olyan szigorú hardverkövetelményeket támaszt, melyet a legtöbb Windows 10-et futtató számítógép nem is tud megugrani.

Ez 240 millió számítógépet tehet elektronikai hulladékká – jegyzi meg a HVG. Ugyanakkor tény, hogy egy bizonyos összegért lehet majd további három évig használni a rendszert, bár ennek a lakossági árszabása továbbra sem ismert. Lesz azonban egy kerülőutas megoldás: a biztonsági javításokra szakosodott 0patch ugyanis további öt évig fog frissítéseket adni a Windows 10-hez, hogy az biztonságosan használható maradhasson – számolt be a Neowin. Soron kívül Látványosan apad a Balaton vízszintje

A 0patch ismert szereplő a területen, számos támogatását vesztett Windows- és Office-szoftverhez nyújtanak biztonsági javításokat, de a már kivezetett Windows 10-verziókat is támogatják – tehát nem ismeretlen terep számukra ez az operációs rendszer sem. Mint írják, 2025 októbere után a 0patch az időközben felfedezett kritikus biztonsági réseket fogja betömködni a Windows 10-ben. Kisméretű javításokról van szó, melyeket a számítógép memóriájába injektál a 0patch.

Ezáltal gyorsan és könnyen lehetnek védettek a rendszerek, még csak újraindításra sem lesz szükség. Azonban rossz hír is van: mindez nem lesz ingyenes. A 0patch-előfizetés évi 25 euróba (kb. 10 ezer forint) kerül a lakossági felhasználóknak számítógépenként. De annak fényében, hogy a nem támogatott operációs rendszerek használata milyen komoly biztonsági kockázatot jelent, ez nem mondható jelentős összegnek – jegyzik meg a cikkben.

Mindemellett már arról is beszámoltunk, hogy az Európai Bizottság (EB) akcióba lépett és a korábbi gyanú nyomán azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy csevegő- és videóalkalmazásait illegálisan összekapcsolta az Office termékeivel. A hírek szerint a techóriás most gigabírságra készülhet, mindez pedig azután történt, hogy a Salesforce tulajdonában lévő Slack munkahelyi üzenetküldő alkalmazás korábban panaszt tett a techóriás ellen.

Orbán Viktor elárulta, szerinte mégis miként szivárgott ki a moszkvai útjának híre

A miniszterelnök mindemellett arra utalt, hogy „hasonlóan meglepő találkozásokra” kerülhet sor a jövő héten is, egyéb részleteket viszont egyelőre nem osztott meg.

Kilenc településen is újra szavaznak

Választási jogszabálysértések miatti fellebbezések miatt van, ahol a képviselő-testület, két esetben pedig a roma nemzetiségi önkormányzat összetételéről dönthetnek újra a választók.

Újabb lávafolyamat lövellt ki az Etna

Az Etna jelenleg is aktív, legutóbb szombat este eresztett ki magából lávafolyamat, amit öt kilométeres hamuoszlop kísért.