Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,65 Ft
Euró
392,58 Ft
Font
464,10 Ft
Bitcoin
55,686 $

MOK: Meggyűlik az orvosok baja az oltásellenesekkel

A Magyar Orvosi Kamara vezetősége sajtótájékoztatón értékelte az egészségügy helyzetét és a kamara szerepét.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Egészség/Életmód

Kiss László

Szerkesztő

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége az egészségügy napján tartott sajtótájékoztatót, amelyen az elmúlt félév fejleményeit és kihívásait ismertették. Meglécz Katalin alelnök beszámolt a Belügyminisztériummal folytatott egyeztetésekről, majd kiemelte a negyedévenkénti találkozók és a munkacsoportok jelentőségét, és bár áttörő eredményekről nem számolhatott be, pozitív fejleményként értékelte a járóbeteg-irányítási rendszer kialakítását és a MOK bevonását a budapesti ügyeleti rendszer reformjába.

A kamara részvétele több irányelv kidolgozásában is megvalósul, többek között a pszichiátria és kardiológia területén, valamint a képalkotó diagnosztika beutalási rendjének összehangolásában. Soron kívül Jön a nagy hőség: vasárnaptól péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztás lesz

Svéd Tamás főtitkár szerint pozitívnak ítélhetők az egészségügy átalakításának bizonyos elemei, mint például az informatikai rendszer fejlesztése, ugyanakkor egyes gyakorlatokat továbbra is problémásnak lát, miközben a finanszírozás elégtelensége kapcsán sem lát érdemi változást. Svéd Tamás szerint Magyarország GDP-arányosan kevesebbet költ az egészségügyre, mint az uniós átlag, és jelenleg nincs is kormányzati szándék a források növelésére.

Álmos Péter elnök a MOK helyzetéről szólva kiemelte, hogy a kötelező tagság megszüntetése ellenére sikerült megőrizni 34 ezer tagot, ami az aktív orvosok közel háromnegyedét jelenti. Figyelmeztetett ugyanakkor az etikailag és szakmailag kétséges gyakorlatok megjelenésére, amelyek ellen a kamara fellép. Példaként említette a fogorvoslás, a táplálkozástudomány és az életmódorvoslás területén tapasztalt aggályos tendenciákat.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a kamara jogi segítséget nyújt azon orvosoknak, akiket oltás- és vírustagadók pereltek be. „Folyamatos támadások alatt állnak a gyermekorvosok is, akik ellen az oltásszkeptikus szervezetek külön útmutatót állítanak össze, miként lehet őket bíróság elé citálni” – mondta Álmos Péter. Hozzátette, hogy ezek az útmutatók arra vonatkoznak, hogyan kerülhetik ki a szülők a kötelező gyermekoltásokat, és hogyan használhatják fel az orvosokkal folytatott beszélgetések rögzített hanganyagait a peres eljárások során.

Vitézy Dávid is reagált az Alkotmánybíróság határozatára, szerinte teljes újraszámlálásnak kell következnie

Tovább folytatódik a főpolgármester-választás körüli jogi harc a szavazatok újraszámlálásáért.