Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
365,28 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
62,910 $

Másodpercenként egymillió forintot költött a világ atomfegyverkezésre 2023-ban

Volt egy ország, amely kiemelkedett azon kilenc nemzetből, amely atomfegyverrel rendelkezik.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Napjainkban hivatalosan kilenc ország rendelkezik atomfegyverekkel – az USA, Oroszország, Franciaország, Kína, az Egyesült Királyság, Pakisztán, India, Izrael, valamint Észak-Korea -, és kivétel nélkül mindegyikük növelte tavaly az atomarzenáljára fordított összeget.

A 2023-as kiadások 10,7 milliárd dollárral voltak magasabbak, mint a 2022-esek, ezt a növekvő tendenciát pedig elsősorban az USA hajtotta, amely 80 százalékkal emelte nukleáris fegyverkezési kiadásait – írja az IFL Science. Soron kívül Magyar Péter diszkós ügye: Márki-Zay arra kéri, viselkedjen államférfihez méltóan

Őket követte Kína, majd Oroszország következett, ám Egyesült Királyság és Franciaország nem sokkal maradt le – számolt be róla jelentésében a Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Eltörléséért.

„Az ezekre az embertelen és pusztító fegyverekre fordított kiadások emelkedése nemhogy javítaná a globális biztonságot, inkább fenyegetést jelent” – mondta Alicia Sanders-Zakre, a szervezet politikai és kutatási koordinátora, aki kiemelte, hogy a nukleáris fegyverkezésre szánt összegek öt éve folyamatosan emelkednek.

A pénzt modernizálásra és fenntartásra, valamint esetenként a meglévő arzenál bővítésére fordították, a növekedés pedig várhatóan idén is folytatódik. 2023-ban összesen 91 393 404 739 dollárt kölöttek nukleáris fegyverkezésre – ez naponta körülbelül 250 millió dollárt, percenként 173 884 dollárt, másodpercenként pedig 2898 dollárt – azaz több mint egymillió forintot.

Nagy Ervin Magyar Péterről: bár terminátornak látszik, azért ő is egy ember

Szerinte a Tisza Párt vezetőjétől sem elvárható, hogy olyan profi legyen, mint aki 20 éve politikusként tevékenykedik.

Őrsi Gergely Karácsonyról: nagy hiba, hogy megpróbált országos politikai pályára lépni

Meglátása szerint ez rengeteg olyan energiát és időt vett el, amit ténylegesen lehetett volna sokkal jobb dolgokra fordítani.

Bellingham világklasszis gólja egyelőre csak Szlovákia ellen ért sokat

Bellingham nagyon szerényen kezelte azt, hogy óriási gólt lőtt Szlovákiának az Európa-bajnokságon, nem sokkal a mérkőzés lefújás előtt, ami hosszabbítást ért.