Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,708 $

Saját magát segít lebuktatni a mesterséges intelligencia

Tűz ellen tűzzel kell harcolni – a deepfake 98 százalékát sikerült kiszűrni.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Smart

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

A mesterséges intelligencia térnyerésének számos kockázata van, ebből az egyik kétségtelenül a deepfake, ami kép és hang formájában is a megtévesztés egyik legnépszerűbb eszközévé vált. Habár az idő előrehaladtával egyre kifinomultabb eszközökkel lehetett detektálni, végre igazi áttörés történhetett.

Egy új mesterséges intelligencia algoritmus ugyanis a deepfake 98 százalékát képes felismerni, Matthew Stamm, a Drexel Egyetem mérnöki docense pedig elmondta, hogy mi áll az ígéretes projekt mögött: Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

„Ahhoz, hogy egy detektáló program hatékony legyen, képesnek kell lennie arra, hogy azonosítsa a generatív AI-programok által hátrahagyott nyomokat” – vagyis teljesen másképp kell kezelnie a videót, mint a korábbi, képkockánkénti vizsgálatok alapján.

Az azonosításhoz nagy segítséget nyújtanak azok a digitális jelek is, melyekben olyan részletek rejlenek, amit az AI esetében nem lehet megtalálni – számolt be róla a Live Science.

Az új fejlesztés hét másik, mesterséges intelligenciával készült videókat felismerő rendszert múlt felül, melyek szintén 90 százalék fölötti hatékonysággal működtek – tehát a fejlesztések kimondottan jól haladnak.

Stamm szerint a generatív programok előretörése elárasztja a világot a félretájékoztatás céljából készülő videókkal, ezért is tartotta fontosnak, hogy még ennek bekövetkezte előtt megtalálják a lehetséges ellenszert.

Vitézy Dávid: Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra egymásra talált

Vitézy Dávid reagált Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra nyilatkozatára, miszerint egyikőjük sem akarja őt főpolgármester-helyettesnek