Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,624 $

Tömegével ugrottak ki a Dunából a halak, a jelenségről videó is készült

A leglátványosabb pillanatokban több száz példány is látható volt a víz felett.

...svg content...Fotó: Facebook/Szaller Gabriella
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elképesztő jelenséget vettek videóra a hétvége folyamán a Tassi-zsilipnél: rengeteg busa gyűlt össze, majd tömegével elkezdtek kiugrálni a vízből. „A planktonban gazdag vízre, ami folyik át a Ráckevei-Soroksári Dunából, össze szoktak gyűli a busák, ilyenkor nyáron rengeteg van belőlük” – mondta Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezetője.

Soron kívül Magyar Péter mindenhonnan menesztené Orbán Balázst

Az inváziós busa táplálkozásával okozza a legnagyobb problémát, hiszen planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása – írja a Pecaverzum. Hogy miért ugrálnak ki a halak, arra pontos magyarázat nincs. A Magyar Haltani Társaság szerint a jelenségnek többféle oka van, melyek közül az egyik az élősködők által okozott kellemetlenség vagy fájdalom is lehet.

Emellett azonban ott van a repülő táplálék utáni vágy (pl. repülő tiszavirág), a ragadozó elől menekülés (küszök a balin elől), a vízből kiugró préda követése (balin a küsz után), ijedtség (a busák ugrálása a berregő motorcsónak közelében), de a fiatal halak nagy mozgásigénye is eredményezhet ilyet, mert számukra ez játékot, tapasztalatszerzést jelent.

Korábban azt is megírtuk, hogy medúzák jelentek meg egy népszerű magyar strand vizében, amelyről videó is készült. A beszámoló szerint az állatok a Dunában, Fadd-Dombori strandján tűntek fel, illetve fontos hozzátenni azt is, hogy a Craspedacusta sowerbii nem veszélyes, mikroszkopikus méretű csalánsejtjei vannak.

Szentkirályi bejelentette, a Fidesz nem támogatja Vitézy főpolgármester-helyettes jelölését

Szentkirályi Alexandra tisztázta, semmilyen körülmények között nem támogatják Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltését, de nem is javasolnak mást a pozícióra.