Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,28 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
60,733 $

Jelentősen nőtt az egyedülálló apák száma Magyarországon

A felmérések szerint 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül gyerekeit.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt az egyedülálló apák száma Magyarországon: a felmérések szerint 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül gyerekeit. Mindez az Egyszülős Központ szombati közleményéből derült ki, amelyben arra is kitértek, hogy a 2022-es népszámlálás szerint 341 ezer olyan család él Magyarországon, amelyből hiányzik az egyik szülő.

A számok alapján az egyszülős családok 19%-ában az apa neveli a gyerekeket, miközben egy évtizeddel korábban ez csak 13% – azaz 44 ezer apa – volt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy – bár a feladatok ugyanazok, bármelyik szülő nevelje is a gyerekeket – az egyedülálló édesapák általában több segítséget kapnak a környezetüktől. Soron kívül Különös közleményt tett közzé a keszthelyi kórház a szülészeti osztály működéséről

Illetve úgy tűnik, hogy a társadalom megértőbb és támogatóbb az esetükben, ami minden bizonnyal annak tudható be, hogy a gyereknevelést, a családfenntartást még mindig inkább női feladatnak tartja a társadalom. Magyarországon a lakosság közel 9%-a, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban – tudatták.

Budapesten két helyen – Pesten és Budán – működnek egyszülős központok, amelyek vidéki és határon túli hálózatot is működtetnek. Az első, pesti Egyszülős Központ 2018 májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, amelyekből hiányzik az egyik szülő – áll az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Az elmúlt években a központok több mint 70 féle szolgáltatásukkal több mint 30 000 egyszülős családot értek el – emelik ki. Korábban azt is megírtuk, hogy egy felmérés szerint nagyobb eséllyel kerülik el az iskolát azok a kamaszok, akik sokat interneteznek. De a betegségből adódó hiányzások száma is nagyobb az ő köreikben.

Joe Biden elismerte a vereséget Donald Trump ellen a televíziós vitán

Annak ellenére, hogy Joe Biden leszerepelt az első televíziós vitán Donald Trump ellen, nem hajlandó lemondani.