Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,83 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
465,86 Ft
Bitcoin
54,110 $

Sosem látott, űrlényszerű állatot fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén

Ezek az állatok a tengerfenék közelében élnek, és az üledék között keresnek táplálékot.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A beszámoló szerint sosem látott, űrlényszerű állatot fedeztek fel a Csendes-óceán sötét mélységeiben. Mint kiderült, a kutatók a Mexikó és Hawaii közötti vizekben bukkantak rá a korábban ismeretlen fajra, amelynek kapcsán Thomas Dahlgren ökológus úgy fogalmazott: „Ezek a világ legkevésbé felderített területei, a becslések szerint csupán minden tizedik itt élő állatfajt ismerjük”.

A szakértő meglehetősen izgalmasnak tartja az itt végzett kutatásokat, ugyanis itt a tudósoknak olyan élménye lehet, mint a 18. században, amikor teljesen új ökoszisztémákat tártak fel – írja a 24.hu a ScienceAlertre hivatkozva. Egy bizonyos mélység után az óceánok rendkívül veszélyes hellyé változnak az emberek számára. Soron kívül Változékony időnk lesz vasárnap, fátyolfelhők boríthatják az eget napközben

Halálos mértékű nyomás, végtelen sötétség és fagyközeli hőmérséklet jellemzi ezeket a mélytengeri régiókat – sorolják. Szerencsére léteznek már olyan távvezérlésű járművek, amelyek ezekre a zord helyekre is képesek lemerülni, egy ilyen eszközt küldött egy nemzetközi kutatócsoport 3500 és 5500 méteres mélységbe legutóbbi expedíciójuk során.

Több felfedezést is tettek

A szakemberek egyik legnagyobb felfedezése egy új tengeriuborka-faj volt, amely teljesen átlátszó – emelik ki. Ezáltal az emésztőszervei kiválóan láthatók a róla készült fényképen, akárcsak hosszú farka, amelyet feltehetőleg úszásra használ. Hozzáteszik: ezek az állatok a tengerfenék közelében élnek, és az üledék között keresnek táplálékot.

A korábban ismeretlen tengeriuborkán kívül pedig megörökítettek egy üvegszivacsot, valamint több tengericsillagot, korallokat és tengerirózsákat – derül ki a cikkből. Korábban arról is beszámoltunk, hogy az emberi rekordnál tízszer tovább tudja visszatartani a lélegzetét egy különleges cetfaj. Ugyanakkor az elefántfókák is hasonlóan ügyesek, mivel ők átlag 2 óráig bírják egy levegővel.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy korábban ismeretlen fajt fedeztek fel egy ugandai erdőben a szakértők: beszámolójuk alapján a rejtőzködő állat a talajszinten él, ahol halott levélnek álcázza magát, hogy észrevétlen maradjon. Mint írták, az új faj a Rhampholeon nalubaale vagyis az istennő-törpekaméleon nevet kapta.

5-0-ra ütötte ki Németország a magyar válogatottat

Nagyon rossz napot fogott ki Marco Rossi magyar válogatottja, súlyos vereségbe futottak bele a németek ellen Németország ellen, akik nem hoztak ki mindent magukból.