Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Tanulmány: az embereknek köszönhető a 2023-as rekordméretű felmelegedés

Egy átfogó tanulmány szerint a globális hőmérséklet-emelkedés mértéke 2023-ban minden eddiginél magasabbra szinte ért, a példátlan meleg 92%-áért pedig az emberi tevékenység a felelős.

...svg content...Fotó: Unsplash/Timo Volz
Greenbox

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy 57 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a tavalyi rekordhőmérséklet elsősorban az ember okozta éghajlatváltozásnak köszönhető. A kutatók az ENSZ által jóváhagyott módszerek segítségével megállapították, hogy a Föld 2023-ban évtizedes vonatkozásban 0,26 °C-kal melegedett – ez pedig a valaha mért legmagasabb érték.

Bár ez az arány nem feltétlenül jelez jelentős gyorsulást a korábbi évekhez képest, a tanulmány rávilágít a globális felmelegedés riasztó pályájára. A tanulmány vezető szerzője, Piers Forster, a Leedsi Egyetem éghajlatkutatója a felmelegedés megnövekedett ütemét a fosszilis tüzelőanyagok növekvő használatából származó szén-dioxid felhalmozódásának tulajdonítja. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Az Earth System Science Data című folyóiratban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a hőmérséklet az elmúlt évtizedben az iparosodás előtti szinthez képest körülbelül 1,19 °C-kal melegedett. Ebből a felmelegedésből 1,31°C az emberi tevékenységeknek, elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének tulajdonítható.

Egyre rosszabbak az adatok

A 2023-as felmelegedés fennmaradó 8%-a természetes tényezőknek, például az El Ninónak és az időjárás véletlenszerűségének tulajdonítható. A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy ezeket a természetes tényezőket jelentősen felülmúlta az ember okozta felmelegedés.

Sonia Seneviratne, az ETH Zürich társszerzője megjegyezte, hogy 2023 szeptembere különösen szokatlan volt a hőmérséklet-emelkedés szempontjából, noha az általános felmelegedés az előre jelzett tartományokon belül maradt.

Bár a tanulmány nem talált bizonyítékot a fosszilis tüzelőanyagok fokozott égetésén túlmutató jelentős gyorsulásra, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet már most is súlyos. A jelentés becslése szerint a jelenlegi kibocsátási görbe mellett a világ valószínűleg már 4,5 év múlva átlépi a nemzetközileg elfogadott 1,5°C-os (2,7°F) felmelegedési küszöbértéket – ez az a pont, amikor a Föld ökoszisztémájában bekövetkező hatalmas változások egyre valószínűbbé válnak.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.