Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,42 Ft
Euró
394,94 Ft
Font
465,84 Ft
Bitcoin
61,037 $

Jelentős árcsökkentés jöhet a hazai benzinkutakon

Úgy néz ki, érdemes várni a tankolással péntekig.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hírek szerint kedden 77 dollár alá zuhant a Brent olaj jegyzése. Az árfolyam már hétfőn elhagyta a 80 dolláros lélektani határt, de ma tovább tart a zuhanás: olyannyira, hogy a jelenlegi szint négy havi negatív csúcsot jelent: legutóbb február legelején volt ennyire alacsony az olajár. A VG megjegyzi: a folyamatnak nyilvánvalóan szorosan köze van ahhoz, hogy az olajkartell vasárnapi döntése meglepte a piacot. Az OPEC megállapodásának lényege, hogy 2025. januárig meghosszabbították a korábban elhatározott kibocsátáscsökkentést, ugyanakkor 2025 januárjában elkezdik növelni a kibocsátást, első körben napi 750 ezer hordóval.

Az Erste elemzői arra hívták fel a figyelmet, hogy előzetesen az olajpiaci szereplők arra számítottak, hogy az OPEC az év végéig tartja majd a mostani szűk kínálatot. Ezzel szemben kiderült, hogy októbertől többet szeretne termelni, ami a negyedik negyedévben túlkínálatot jelenthet a globális kőolaj piacon. Ráadásul a friss számok szerint az OPEC tagok napi mintegy 60 ezer hordóval több kőolajat hoztak felszínre májusban, mint áprilisban, meghaladva a korábbi megállapodást. Szintén érdemi hatással bíró hír volt, hogy az amerikai ipari termelés zsugorodott májusban, ami a keresletnövekedés lassulását jelzi előre – áll a cikkben. Soron kívül Valaki magára tetováltatta Magyar Péter arcmását (videó)

Mindezek az információk együttesen napon belüli 5 százalékos nyersolaj áresést okoztak – magyarázzák. Tegnap még 81,25 dolláron állt a jegyzés, de május utolsó napjaiban a 85 dollár fölött is volt. Innen zuhant le tehát 77 dollár alá, ami már 10 százalék körüli mínusz. Egyúttal ki kell emelni: mindennek természetesen befolyásolnia kell a magyar üzemanyagkereskedők árazását is. Ahogy azt már megírtuk, a hét közepén nem változnak a hazai üzemanyagárak. Szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára sem változik, így az alábbi átlagárakon tankolhatunk továbbra is: 95-ös benzin 597 Ft/liter, gázolaj 603 Ft/liter.

A lap szerint kedden éjfélig biztosan nem nyúlnak hozzá a jelenlegi nagykereskedelmi átlagárakhoz, azonban szerdán délelőtt újabb döntés esedékes. Ekkor már nagy eséllyel hozzá fognak nyúlni a benzin és a dízel árazásához. A Brent árcsökkenése megalapozottan indokolná, hogy a magyarországi üzemanyagár csökkenjen, még úgy is, hogy egyébként a dollár-forint árfolyam romlik. (A cikk megjelenésekor 360,5 forint körül mozgott a váltás, pedig hétfőn még 358 forint alatt maradt.) Mindenesetre jelenleg a jellemző ár a benzin és a dízel esetében is 600 forint alatt van és az 590–599 forint közötti tartományban mozog.

Arra lehet számítani, hogy ugyanez a szerdai bejelentéssel, ami péntektől lép hatályba – inkább már az 590 forintos szinthez fog közelíteni – hangsúlyozzák. Ám meg kell megjegyezni: az, hogy ez tényleg bekövetkezik-e, egyelőre kérdéses, pár napon belül viszont választ kapunk majd az ezzel kapcsolatos kérdésre. Mindemellett arról is beszámoltunk, hogy a GKI előrejelzése szerint nyár végére 50 forinttal is drágulhat az üzemanyag, ugyanis az OPEC+ a kitermelés korlátozásának hosszabbításáról döntött, így július helyett októberben növelik a kitermelést. Ez pedig felveti a kérdést, vajon mennyire fog visszaesni a kereslet, ha mindez valóban így alakul.

Főpolgármesteri választás eredménye: alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid

Vitézy a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Neymar egyre keményebben edz (fotók)

Láthatóan remek úton halad előre Neymar, aki egy nagyon súlyos sérülésből térhet vissza hamarosan.

További három miniszteri biztos és egy államtitkár kinevezéséről döntött a kormány

Hivatalosan is kinevezték Varga-Bajusz Veronikát államtitkárnak, de a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és a külgazdasági és külügyminiszter is nevezett ki miniszteri biztosokat.