Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kína azzal vádolja Angliát, hogy kémet csinált két kínai kormányzati alkalmazottból

Kína és Anglia között folytatódik a vita, most épp a kémkedés területén, mialatt az ázsiai nagyhatalom súlyos állítást tett ennek kapcsán.

...svg content...Fotó: Usplash/Alien system
Európa
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Kína azt állította, hogy a brit MI6 titokszolgálat egy meg nem nevezett kínai központi állami szerv két munkatársából kémet csinált. Erről az állambiztonsági minisztérium számolt be hétfőn egy közleményben. Egyelőre annyit tudni, hogy Kína szerint a két kém egy házaspár, akik ellen nyomozást indítottak.

Hónapok óta megy a vádaskodás Kína és Nagy-Britannia között a nemzeti értékpapírjaikat veszélyeztető állítólagos kémkedés miatt. Januárban a kínai kormány arról számolt be, hogy az Mi6 egy Kínában tartózkodó külföldit használt fel titok és információk gyűjtésére, ami rendkívül súlyos vád, nemcsak a kémkedővel szemben. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

A britek pedig áprilisban vádoltak meg két embert azzal, hogy kártékony információkat adtak ki Kínának, míg az elmúlt hónapban három személy kapcsán mondták azt, hogy segítettek a hongkongi külföldi hírszerző szolgálatnak a királyságban. A kínai minisztérium azt állítja, az ügyben érint Wang vezetéknéven élő kém 2015-ben csereprogram keretében tanult az Egyesült Királyságban, és ebben az időszakban hívták meg az MI6 által titokban szervezett vacsorákra és túrákra.

Azt is állítják, Wang nagyon vágyott a pénzre, amiért magas díjazású részmunkaidős tanácsadói lehetőséggel csábították, mielőtt az MI6 személyesen megkereste volna, hogy dolgozzon a titokszolgálatnak, ezzel még nagyobb fizetést és biztonságot garantálva. Miután kiképezték, az MI6 utasította Wangot, hogy térjen vissza Kínába, és kezdje meg a kínai kormánnyal kapcsolatos fontos információk begyűjtését.

A Reuters megemlíti, Kína szerint az MI6 rávette Wangot arra is, hogy kétszer akkora pénzért cserébe a feleségét is építsék be a rendszerbe, aki akkor egy kormányzati központi egységnél dolgozott. Végül a felesége is belegyezett a kémkedésbe, de arról nincs pontos információ, mennyi pénzt kaptak összesen, és milyen súlyos ítélet várhat rájuk Kínában.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.