Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
365,28 Ft
Euró
393,40 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
62,910 $

Európa egyik legjobb vadászgépét vásárolhatja meg Magyarország – ezt érdemes tudni

A témával kapcsolatos pletykák megjelenése után – még ha egyelőre semmi sem biztos – érdemes megnézni, miben különbözik a JAS-39 Gripenek legújabb, E jelzésű variánsa az eddig használt C-től.

...svg content...Fotó: JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép a légierő kiképző repülésén az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kecskeméti repülőbázis légterében 2023. augusztus 2-án. MTI/Bús Csaba
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A múlt hét során kezdtek el szivárogni az információk arról, hogy a Magyar Honvédség a jelenleg üzemben tartott 14 darab JAS-39 Gripen C vadászrepülőgépek, illetve a következő két évben leszállításra kerülő négy újabb gép mellé a vadászgépcsalád legmodernebb, E variánsait is be tervezi szerezni, egészen pontosan 12 darabot. Ez a fegyver azonban számos tulajdonságában jelentősen különbözik a most repülő Gripen C-től: ezek közé tartozik az, hogy nagyobb és gyorsabb a korábbi változatoknál, csúcskategóriás elektronikával van felszerelve, továbbá bővített fegyverzetet kapott.

A részletek kapcsán a Portfolio azt írja, a vadászgép már a törzsbe rejtve is hordozhat fegyverzetet, ezáltal pedig a vadászgép radarképe csökkent, lopakodóképessége feljavult. Megnövelt géptörzsében több üzemanyagot tud szállítani, amire szüksége is van, ugyanis a nagyobb tömeghez nagyobb hatómű, név szerint az F414–GE–400 is dukál. Az F414-es tolóereje, illetve üzemanyag-kapacitása a hivatalos adatok szerint 40%-kal nőtt meg, s ennek az újításnak köszönhetően az új Gripenek képesek az ún. szupercilkálásra (azaz arra, hogy tartósan hangsebesség fölött haladjon). Soron kívül Magyar Péter diszkós ügye: Márki-Zay arra kéri, viselkedjen államférfihez méltóan

Illetve a C változathoz képest az E-nél a hátsó futómű a szárny megvastagított tövében kapott helyet, s az elülső futómű dizájnja is megváltozott: két kerékről egyre. Míg egyik legfontosabb technikai újítása a radar- illetve célkereső rendszer, ugyanis a SELEX Raven radart kapta meg, mely az egyre elterjedtebb AESA rendszer miatt jelentősen jobb lopakodási képességeket biztosít a gépnek. Illetve a célkeresésért és célmegjelölésért felelős infravörös célkeresőt (IRST) szintén a SELEX szállítja – teszik hozzá.

Mint kiderült, a Gripen E-k már képesek az egyre elterjedtebb kis átmérőjű „okosbombák” szállítására, s az izraeli Rafael által fejlesztett Spice bombacsalád változatait is hordozni tudja, ám ez még nem minden: az új svéd gépekre már felszerelhető az összeurópai fejlesztésű Meteor látóhatáron túli légiharc rakéta is. Érdemes kiemelni, hogy a honvédség részéről még nem erősítették meg a Gripen E-k beszerzéséről felröppent pletykákat, ugyanakkor a lap valószínűnek tartja, hogy ez valóban meg fog történni (logikus is lenne már meglévő techológián alapuló gépekkel fejleszteni a légierőt).

Az viszont kérdéses, mikor kerülhet erre sor, mindemellett az is, hogy újabb lízingről van-e szó, vagy ezeket a gépeket azonnal megvenné-e a honvédség. De az biztos, hogy ha Budapest tényleg beszerez 12 új, 4.5. generációs vadászbombázót, azzal nemcsak a légvédelmi, de a csapásmérő erő is látványosan megugrana – hangsúlyozzák. Arról, hogy hazánk további négy darab JAS-39 Gripen vadászbombázót vásárol Svédországtól, ebben a cikkben is beszámoltunk, de egyéb részletekre is fény derült, miután Ulf Kristersson Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatót tartott februárban.

Nagy Ervin Magyar Péterről: bár terminátornak látszik, azért ő is egy ember

Szerinte a Tisza Párt vezetőjétől sem elvárható, hogy olyan profi legyen, mint aki 20 éve politikusként tevékenykedik.