Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Verőcei hajóbaleset: tapasztalt hajósok szerint csak a kisgéphajós hibázott

Rámutattak, a több ezer tonnás hajókkal nagyon nehéz elkerülni egy ilyen balesetet, s azon az állásponton vannak, hogy senki más nem hibázhatott, csak a kisgéphajós.

...svg content...Fotó: MTI/Lakatos Péter
Baleset
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Zeitler Álmos, aki egy tapasztalt hajós, s vízi polgárőrként is dolgozik, a Kisalföldnek nyilatkozva beszélt meglátásairól a verőcei tragikus kimenetelű hajóbalesetről. A hajós rámutatott:

„Eleinte keveset lehetett tudni, viszont több ezer tonnás hajóval nehéz elkerülni egy ilyen balesetet. Hiába kezdi tekerni a kormányt a kapitány, csak percekkel később mozdul a hatalmas monstrum. Nem lehet vele gyorsan manőverezni, rosszabb esetben a hídnak is nekivezetheti, ami még nagyobb tragédiához vezethet. A későbbi hírekből egyértelművé vált, hogy senki más nem hibázhatott csak is a kisgéphajós.” Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

A RedWater motorcsónak-kölcsönző és extrémvízisport-bázis tulajdonosa hangsúlyozta, a bérelhető hajón volt GPS nyomkövető, ennek segítségével pedig a rendőrség vissza tudta követni, hogy az ütközés előtt cikáztak a vízen a hajóval, pedig a hajózási szabályzatban le van írva, hogy 1000 méteres távolságban nem lehet keresztezni másik hajó útját.

Kiemelte továbbá, később azt is megerősítették a hatóságok, hogy a sofőr ittas volt, ami szintén nagyban hozzájárulhatott a tragédia bekövetkezéséhez. A hajós arra is rámutatott, hogy tavasszal, éjszaka gyorsan hajtani a Dunán nagyon veszélyes, még tapasztalt kapitányoknak is.

Kiemelte az uszadékok jelentette veszélyt is: úgy fogalmazott, ezeket nappal is nehéz észrevenni, de ha valaki az éjszaka közepén egy kishajóval nagy sebességgel átmegy egy uszadék fán, szinte biztosan letépné a motort, a hajó pedig elsüllyedne.

A másik oldalról azt is kiemelte, hogy egy hatalmas kivilágított szállodahajót könnyű észrevenni, fordítva viszont kevésbé. A hajós úgy véli, a Heidelberg kapitánya azért nem vehette észre a kishajót, mert úgy vélte, ismét vízi hordalékkal van dolga.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.