Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,816 $

Jó minőségű a magyar eper, ráadásul az ára is csökkenni kezdett

A magyar eper szezonja idén a megszokottnál korábban kezdődött, ami árcsökkenést eredményezett a piacon.

...svg content...Fotó: Unsplash/Massimiliano Martini
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A magyarországi epertermesztés idén jelentős változásokat mutat, hiszen a szokásosnál körülbelül két héttel korábban érkezett meg a piacra a szabadföldi eper. Kocsis Márton, a FruitVeB szakmai referense szerint ez az időbeli változás az árakban is megmutatkozik, mivel a Budapesti Nagybani Piacon a szezonális árcsökkenés idén előbb történt meg.

A piaci árak csökkenését azonban több tényező is befolyásolja. Egyrészt a magyar eper mellett a görög és román import is jelen van, melyek közül utóbbi a magyar piacokra is nyomást gyakorol, különösen az ország keleti részein, írja a VG.hu Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

A héten belüli árfluktuációk is jellemzőek a nagybani piacon. „Hétfőn általában többnapi szedés érkezik, így olcsóbb a gyümölcs, míg pénteken az árak emelkednek, mivel kevesebb áru érkezik, és a délutáni órákban ismét csökkennek az árak, mivel a kereskedők igyekeznek megszabadulni a megmaradt készlettől,” magyarázza Kocsis.

Jelenleg az eper ára minőségtől függően 1200-1400 forint között mozog a nagybanin, ami jelentős csökkenés az április végi 1800-2000 forintos árszinthez képest. A fogyasztói árak is követik ezt a trendet, hiszen a környező agglomerációs területeken a szamóca ára már 1500 forint körül alakul.

A szakember szerint minőség szempontjából az idei év kedvezőnek ígérkezik, a korai érés ellenére ugyanis nem volt hosszantartó esőzés, ami károsíthatta volna a gyümölcsöket, és a néhány napos áprilisi lehűlés sem okozott jelentős problémát a termelők számára.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.