Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Az Ökumenikus Egyház szerint visszaélhetnek a gyónási titokkal

Úgy vélik, a gyónási titok és a kánonjog visszaélésszerű használata lehetőséget biztosíthat néhány papnak a gyermekbántalmazási ügyek eltussolására a most tárgyalt törvényjavaslat alapján.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Fidesz képviselője, Dunai Mónika beadott egy módosító-indítványt azzal kapcsolatban, hogy a jövőben ne legyen jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak olyan információval kapcsolatban, ami a titoktartási kötelezettségükre vonatkozik. A Fidesz-frakció sajtóosztályának közlése szerint támogatják a javaslatot.

Az Ökumenikus Egyház szerint azonban a papságnak, Krisztus tanításait követve, éppen hogy a legvédtelenebbek, a „legkisebbek” mellett kellene kiállnia. A jelenlegi törvénytervezet, amely felmenti a papságot a jelentési kötelezettség alól, elfogadhatatlan, mivel lehetővé teszi, hogy szubjektív döntéseken alapuljon, mi számít gyónásnak – áll a közleményben. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Javaslatuk szerint a jelentési kötelezettséget úgy kellene módosítani, hogy az minden magyar állampolgárra, beleértve a papságot is, egyformán vonatkozzon. Mindeközben egy speciális jelzőrendszert hoznának létre, amely megvédi a gyónás diszkrécióját, valamint a bántalmazott gyermek érdekeit is szem előtt tartja. Végül kiemelték: a bántalmazó jogai, vagy a kánonjog, soha nem írhatják felül a bántalmazott gyermek jogait.

Ezzel szemben a Fidesz-frakció szerdai közleményében úgy fogalmaz, hogy szerintük Dunai Mónika javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. A frakció úgy látja, hogy a gyónási titokra vonatkozó rész „jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen” – írja az ATV.

A téma kapcsán ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. Egyébként Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban egyebek mellett arról is beszélt, hogy akár két év börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek azok a szakemberek, akik nem jelzik, ha egy gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.