Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,78 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
62,948 $

Sorra ürülnek ki az óriásgyárak, miután az Apple elviszi a gyártás egy részét Kínából

Döbbenetes látványt nyújt a Foxconn egykor 50 ezer munkavállalót foglalkoztató elhagyatott létesítménye.

...svg content...Fotó: : YouTube / China Observer
Ázsia

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Az iPhone készülékek gyártásának megszokott kínai bázisokról más országokba történő stratégiai áthelyezése több Foxconn-létesítmény bezárásához vezetett, számolt be róla az iMore. A változások részei az Apple azon szélesebb körű lépésének, hogy diverzifikálja gyártási helyszíneit.

A China Observer által nemrégiben közzétett videó a folyamat rideg valóságára is rávilágít. A felvételen a Foxconn elhagyatott nanningi ipari parkja látható, amely egykoron nyüzsgött az emberektől. Az egykor virágzó létesítményt – amely egyébként nem tartozott a Foxconn legnagyobbjai közé, de mégis jelentős volt – ma üres utcák és elhagyatott épületek jellemzik. Soron kívül Kiderült, mely kocsikat keresi most mindenki

A látottak szöges ellentétben állnak az üzem múltjával, amely egykor rengeteg embert foglalkoztatott és hatalmas napi erőforrásokat igényelt a működéséhez, többek között 60 tonna rizst, 280 sertést, 1,2 millió tojást és 80 000 csirkét az alkalmazottak élelmezésére.

Egy ekkora létesítmény gazdasági lábnyoma jelentős volt. A nanningi üzem fénykorában mintegy 50 000 munkást foglalkoztatott, az étkezde pedig egyszerre 12 000 ember befogadására volt alkalmas. A bezárás nem csak a helyi gazdaságra volt hatással, hanem a meglévő infrastruktúra is kihasználatlanul és pusztulóban maradt, a környék, amely egykor élénk és nyüzsgő volt, most az üres gyárak csendjét tükrözi.

Azzal, hogy az Apple Vietnámba és Indiába helyezte át gyártásának nagy részét, a cégek felelőssége is felmerül a hátrahagyott közösségek és munkavállalók iránt. Nanningban egyébként jelenleg is próbálkoznak a terület újranépesítésével, ám a kedvezményes lakásvásárlási programok ellenére is csak nagyon lassan haladnak a folyamattal.

Bár az Apple egyre nagyobb előnyben részesíti Vietnámot és Indiát, egyelőre szó sincs arról, hogy teljesen hátat fordítana a kínai piacnak. Olyannyira nincs, hogy a hírek szerint a soron következő iPhone 16 és iPhone 16 Pro készülékek jelentős részét ott gyártják majd le, ám a globális gyártás folyamata már elindult, így a jövőben egyetlen kínai vállalat sem tervezhet túlságosan hosszú távra az Apple-le

Itt az újabb mérföldkő, nagy földgáz-üzletet kötött a Mol-csoport

A Mol-csoport ezúttal Azerbajdzsánnal kötött egy nagyon fontos üzletet.

Ázsia Expressz: újabb páros búcsúzott, drámai volt a vége

Újabb hajszán van túl az Ázsia Expressz mezőnye, aminek a végén egy páros számára véget ért a verseny a világ másik felén.