Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,383 $

Legkevesebb 155 ember életét követelték a heves esőzések Tanzániában (videó)

A szokatlanul mostoha időjárás következtében legkevesebb 155 ember vesztette életét.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Diego Menjibar
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kassim Majaliwa, Tanzánia miniszterelnöke számolt be arról, hogy a hetek óta tartó heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlások Tanzániában 155 ember halálát okozták, s legkevesebb 236 embert megsebesítettek.

A miniszterelnök a parlamentben elmondta, az El Nino éghajlati jelenség csak súlyosbította a mostani esős évszakot, ami áradásokat okozott, utakat, hidakat és vasutakat tett tönkre. Csütörtöki parlamenti beszédében a miniszterelnök kiemelte: Soron kívül Hajóbaleset történt Verőcénél, többen meghaltak és eltűntek

„A heves El Nino esőzések, melyeket erős szél, áradások és földcsuszamlások kísértek az ország különböző részein, jelentős károkat okoztak.”

Megjegyezte, a pusztító időjárás mintegy 200 ezer embert és 51 ezer háztartást érintett, több iskolát teljesen elárasztott a víz, ami miatt be is kellett zárni őket, a bajba jutottakat pedig a mentőszolgálatok mentették ki az elárasztott épületekből.

Majaliwa beszédében felszólította az alacsonyan fekvő területeken élőket, hogy költözzenek magasabb területekre, s arra sürgette a kerületi tisztviselőket, hogy gondoskodjanak az élelmiszercsomagok rászorulókhoz történő eljuttatásáról.

Noha Tanzániában a legsúlyosabbak a katasztrofális időjárás következményei, eközben az egész kelet-afrikai régiót a szokásosnál nagyobb esőzések sújtották a jelenlegi esős évszakban, és a szomszédos Burundiból és Kenyából is áradásokról érkeztek jelentések.