Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,305 $

25-ből 22 randiapp nem tesz eleget a felhasználók adatainak védelméért

Rengeteg adatot kérnek a felhasználótól, de nem vigyáznak rájuk eléggé – röviden erre a megállapításra jutott egy friss vizsgálat, ami az online társkeresőkre fókuszált.

...svg content...Fotó: Unsplash
Smart

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Mozilla összesen 25 randiappot vett górcső alá adatvédelem szempontjából, és 22 neve mellé tette oda az értékelési skálájának legrosszabb, „Privacy not included” nevű értékelését. A kapcsolódó jelentésben kiemelik, hogy az appok 80%-a oszthatja meg, vagy adhatja el a felhasználók adatait hirdetési célokra (itt a Bumble-t jegyezték meg példaként). De a kutatók arra is rámutattak:

Sok platform (pl. a Tinder és a Hinge) hozzáfér a pontos földrajzi adatokhoz, miután engedélyt kap erre a felhasználótól. Utóbbi felület még akkor is gyűjti ezeket az adatokat a háttérben, amikor nincs megnyitva – emelik ki. A társkeresők szerint ez azért szükséges, hogy jobb párokat tudjanak ajánlani a felhasználónak, ám ha ezek adatbrókerekhez kerülnek, annak komoly következményei lehetnek. Soron kívül Hajóbaleset történt Verőcénél, többen meghaltak és eltűntek

Bár az nem derült ki, az egyes appok pontosan milyen értékeléseket kaptak, az igen, hogy a Grindr érdemelte ki az egyik legrosszabb értékelést. Közben pedig új, MI-n alapuló funkciókkal próbálkoznak a társkeresők, s a háttérben is dolgoznak algoritmusok az ajánlások javítására, a kutatók mégsem látják nyomát annak, hogy a társkeresők mindent megtesznek a felhasználói adatok védelméért.

Érdemes hát körültekintőnek lenni a randiappok használatakor, és jobban megválogatni, mit osztunk meg, mihez adunk engedélyt – írja a HVG a TechCrunch cikke alapján. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy beazonosították azt a 10 Android-alkalmazást, amelyek a legtöbb felhasználói adatot gyűjtik és osztják meg más platformokkal.

Gyurcsány Ferenc láthatóan nem bízik Magyar Péterben: „Mondják, mit tudnak Magyarról?”

Miközben Magyar Péter és Gyurcsány Ferencék egyre inkább egymással hadakoznak, a Fidesz továbbra is stabil.