Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

ENSZ: ideje cselekedni, 55 millió ember éhezik Nyugat- és Közép-Afrikában

A korábbiaknál is súlyosabb a helyzet.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Christian Thompson
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ENSZ humanitárius szervezetei egy pénteken közzétett jelentésükben figyelmeztettek, a következő hónapokban mintegy 55 millió ember sodródhat az éhínség felé, mivel az egyre emelkedő árak hozzájárultak egy élelmiszerválság kialakulásához Nyugat- és Közép-Afrikában.

A jelentésben arra is rámutattak, hogy a júniusi-augusztusi szűkös időszakban éhezők száma az elmúlt öt év során megnégyszereződött. A válság kialakulásában nagy szerepet játszottak az olyan gazdasági kihívások, mint például a két számjegyű infláció és a helyi termelés stagnálása, de a régióban zajló, szűnni nem akaró konfliktusok sem segítettek a helyzeten. Soron kívül A Budapesten fogva tartott olasz antifasiszta nő szerint igazságtalanság áldozatává vált

A Világélelmezési Program, az ENSZ gyermekeket segítő szervezete, az UNICEF és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet közös közleménye szerint a legsúlyosabban érintett országok közé tartozik Nigéria, Ghána, Sierra Leone és Mali, ahol az északi területeken mintegy 2600 embernek fogja megtapasztalni a katasztrofális éhínséget, hangsúlyozva:

„Most van itt az ideje a cselekvésnek. Minden partnerünknek fel kell lépnie … hogy megakadályozzuk a helyzet elszabadulását.”

Az ügynökségek közlése szerint az élelmiszerhiány miatt riasztóan magas az alultápláltság is Afrikában: becslések szerint 16,7 millió öt év alatti gyermek szenved akut alultápláltságban Nyugat- és Közép-Afrikában. A Reuters jelentése szerint Robert Guei, a FAO nyugat-afrikai szubregionális koordinátora hangsúlyozta, politikai intézkedéseket kell bevezetni a helyi élelmiszer-termelés fellendítésére és diverzifikálására, „hogy választ adjunk a példátlan élelmiszer- és táplálkozási bizonytalanságra”.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.