Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,54 Ft
Euró
387,76 Ft
Font
452,28 Ft
Bitcoin
66,224 $

26 órásra bővítené a napot egy norvég település, már az EU-t is tájékoztatták erről

Norvégia legészakibb régiójának egyik települése azzal a kéréssel fordult az EU-hoz, hogy a hagyományos 24 órás nap helyett 26 órás napszakkal hozzon létre számukra egy új időzónát.

...svg content...Fotó: Unsplash/Tobias Tullius
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Az Északi-sark és az orosz határ közelében fekvő terület hatóságai szokatlan javaslatot nyújtottak be az Európai Bizottságához. A „MOREtime” projekt, amelynek élén Wenche Pedersen, Vadsø önkormányzatának polgármestere áll, az ország e távoli részén élők életmódjához és értékeihez kíván igazodni.

Az „akciózóna” néven ismert régió azzal érvel, hogy a meghosszabbított nap több időt biztosítana a helyieknek olyan tevékenységekre, mint a halászat, a vadászat, a nyelvtanulás és a családi időtöltés. „Norvégia ezen távoli, ám gyönyörű régiójában élni a béke és a nyugalom különleges érzésével tölti el az embert, ami lehetővé teszi az idő másfajta érzékelését”, fogalmazott Pedersen. Soron kívül Üvegszilánkok voltak a gyermekek ebédjében az iregszemcsei általános iskolában, többen megsérültek

Az EU-n belüli saját hitelesített időzóna létrehozásával abban is reménykednek, hogy a norvég és külföldi fiatalok számára is vonzóvá válik a térség, ugyanis fontos lenne számukra a terület népességének növelése.

Közvetlenül a Bizottsághoz fordultak

Pedersen elmondta, hogy közvetlenül a Bizottsághoz fordultak, mert szeretnék, hogy aktívan foglalkozzanak ezzel a Norvégia északi részét érintő kihívással. Amennyiben a kérést jóváhagyják, az EU arra utasíthatná a norvég hatóságokat, hogy hozzanak létre egy külön időzónát az északi-sarkvidéki régió számára, 26 órára meghosszabbítva a napszakot.

Azt persze maga Pedersen is elismerte, hogy vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy jóváhagyják-e a kérést, ugyanis amikor arról kérdezték, hogyan működne mindez a gyakorlatban, a következőket mondta.

„Ezen eddig nem sokat gondolkodtunk. 12-ről 13-ra vált majd az óra, aztán meglátjuk, mi történik. Nem hinném, hogy igent mondanak majd a kérésre, szóval ezzel a kérdéssel még nem igazán foglalkoztunk”, idézte a polgármestert a Politico.

A lap az Európai Bizottság egyik tisztviselőjét is megszólaltatta, aki szerint az időzónák bevezetése az egyes országok saját hatáskörébe tartozik, így nem hiszi, hogy az EU egy ilyen kéréssel különösebben foglalkozna.