Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,071 $

Rekordmennyiségű bevándorló érkezik Amerikába, Biden radikális lépést fontolgat

A hírek szerint az elnök annak a lehetőségét fontolgatja, hogy rendelettel zárja le az Egyesült Államok déli határát az illegális határátlépések megakadályozása érdekében. A bevándorlás továbbra is égető kérdés az amerikaiak szerint, amit a republikánusok fel is használhatnak Biden ellen.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Al Drago
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Joe Biden amerikai elnök nemrégiben a Univision nevű, spanyol nyelvű tévécsatornának adott interjút, amelynek során elmondta: kormánya vizsgálja, a kongresszus beleegyezése nélkül rendelkezik-e alkotmányjogi felhatalmazással a déli határ lezárására. Érdemes megjegyezni, ezt a lehetőséget a demokrata kormányzat korábban „nukleáris opciónak” nevezte. Biden szerint egyesek azt várják tőle, hogy csak előre nézzen és próbálja meg, aztán ha a bíróság leállítja, hát akkor leállítja. Ugyanakkor kiemelte, egyelőre nem hozott végleges döntést, és nem garantált, hogy kongresszusi törvényhozás nélkül elegendő hatalommal bír egy ilyen intézkedéshez.

A Portfolio az Axios beszámolójára hivatkozva azt írja, az év elején kialkudott kétpárti bevándorlási reformjavaslat több eszközt adott volna az elnök kezébe, köztük a határlezárást is, ha adott időn belül túl sok átlépés történik. A márciusi évértékelőjében Joe Biden felszólította a republikánusokat a törvényjavaslat elfogadására, arra kérve őket, hogy szálljanak szembe a párt várható elnökjelöltjével, Donald Trumppal, aki ellenzi azt. A volt amerikai elnök a határ miatt Texas állammal is összetűzésbe kerülő Bident azzal vádolta, hogy „vér tapad a kezéhez”, és az Egyesült államokat elárasztja a Biden-féle migránsbűnözés – idézik fel. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A jelenlegi elnök viszont azt állítja, elődje csak azért nem szeretné a több republikánus szenátor által is támogatott bevándorlási reformot, mert annak elfogadása a demokratáknak kedvezne a választáson. Mint írják, a Wall Street Journal felmérése szerint az amerikai szavazók 20%-a a bevándorlást tartja jelenleg a legfontosabb kérdésnek, ami 7%-os növekedésnek felel meg a decemberben mért 13%-hoz viszonyítva, így a rangsorban ez még a gazdaságot is megelőzi. A megkérdezettek 60%-a támogatná a kétpárti bevándorlási javaslatot (nagyjából fele-fele arányban), ám többen okolják Joe Bident a krízisért, mint Donald Trumpot – derül ki a cikkből.

A BBC összesítése alapján pedig arra is fény derült, hogy Biden elnöksége idején eddig 6,3 milliónál is több illegális határátlépőt vettek őrizetbe, ami meghaladja a Trump, Obama vagy George W. Bush alatti számokat. Megjegyzik, ennek hátterében több dolog is állhat, például a felívelő globális migrációs trendek, a koronavírus-járvány alatti lezárásokat követő hirtelen növekedés, a deportálások számának csökkenése, valamint Biden elnök kevésbé heves bevándorlásellenes retorikája. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy a jelenlegi elnök támogatását fejezte ki egy olyan törvényjavaslat mellett, amely potenciálisan betilthatja a TikTokot Amerikában. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy bizonyos feltételek mellett Biden nyitott lenne a Trumppal való vitára.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.