Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,266 $

Fontos változás léphet életbe a nyugdíjösszeg megállapításánál

A tervezett módosítások nagy hatással lehetnek a nyugdíjasok jövedelmére és a társadalombiztosítási rendszer működésére is.

Fotó: Pixabay
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A magyar nyugdíjrendszer fontos változások előtt áll, miután a kormány az erről szóló rendeletet módosítja. A tervezett módosítások pedig a nyugdíjasok jövedelmére és a társadalombiztosítási rendszer működésére egyaránt nagy hatással lehetnek. Mindez a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendeletből derült ki, amely az új, 2024-es valorizációs számokat tartalmazza.

A tervezet szerint az 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cserélik le, az újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti, amelyek a nyugdíjak összegét befolyásolják – írja a Magyar Nemzet. Soron kívül Hamarosan kapható lesz Azahriah és a Tisza cipő limitált kollekciója

A cikkben kiemelik: a valorizációs szorzó azért fontos, mert induló nyugdíjak esetében van szerepe, és a lényeg, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettó éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, és így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

Ez a folyamat azt eredményezi, hogy azok, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra tehetnek szert – írja a lap, hozzátéve, hogy az idei valorizáció 14,2 százalékkal lehet magasabb a tavalyinál.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy hamarosan fontos, kedvezményre jogosító dokumentumok érkeznek a nyugdíjasokhoz: az utazási utalvánnyal kapcsolatos, legfontosabb információkat ebben a cikkben fejtettük ki bővebben, de arra is kitértünk, hogy negyedszázados csúcson vannak az önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozamai.