Sokan kisebb kiszerelésben árulják a húsvéti sonkát, hogy el tudják adni
A feldolgozók szövetsége szerint idén tizedével többe kerülhet a húsvéti sonka, amelynek hátterében több tényező is áll.
Közeleg a húsvét, amely által már egyre többen figyelik, hol milyen árakra lehet számítani. A Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint idén is áremelés várható a sertéshús tekintetében, míg egyes termelők korábban úgy nyilatkoztak: nem valószínű, hogy húsvét előtt tovább emelik áraikat, hiszen már így is kevés vásárlójuk.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége nemrégiben arra hívta fel a vevők figyelmét, hogy mindenképp olvassák el a címkét, ha húsvéti sonkát választanak. Alig több mint három héttel az ünnep előtt körültekintő döntésre bíztatnak mindenkit, miután 3 százalékkal csökkent az átlagfizetés vásárlóértéke tavaly.
Néhány vevő úgy fogalmazott, inkább a minőséget választják a mennyiség helyett, s elsősorban a kisebb darabokból válogatnak, ha húsáruról van szó. A jegybank szerint 2023 végére az uniós átlag 80 százalékára drágult a hús Magyarországon. Az RTL Híradója pedig most arról számolt be, hogy az áremelés folytatódik, és a feldolgozók szerint a sonka tizedével többe kerülhet húsvétra, mint egy éve.
„Várható egy kicsi emelkedés mindenképpen, elsősorban a cégek önköltségi árai miatt, ami beépül a termékbe – ezek a munkaerő költsége, és a rezsi költségek, de nyilván elsősorban a hús az, aminek a leginkább emelkedett az ára az elmúlt időszakban” – nyilatkozta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára a Híradó riportjában, ebből szemlézett az Index.
Az adásban egyebek mellett arról is volt szó, hogy Békés vármegyében például a hagyományos füstölt kötözött sonkát egy hentes 4800 forintért árulja kilójáért. Ez pedig közel 1000 forintos drágulást jelent a tavalyi árakhoz képest. Míg egy hentes azt mondta, változtatott a kiszerelésen, hogy el tudja adni az ünnepi terméket. „Negyedbe, félbe, háromnegyedbe, hogy mindenki a pénztárcájához mérten meg tudja ezt vásárolni”.