Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,55 Ft
Euró
401,09 Ft
Font
479,76 Ft
Bitcoin
62,905 $

WHO: a koronavírus-vakcina nemzeti alapú kisajátítása miatt elhúzódhat a világjárvány

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója pénteken arról beszélt, hogy az egyes országok által sürgetett védőoltással kapcsolatos fejlesztések hiábavalóak lehetnek, ha hatástalanoknak bizonyulnak, valamint ha igazságtalanul osztják szét őket.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója pénteken arról beszélt, hogy az egyes országok által sürgetett védőoltással kapcsolatos fejlesztések hiábavalóak lehetnek, ha hatástalanoknak bizonyulnak, valamint ha igazságtalanul osztják szét őket.

Ghebreyesus elmondta, mindez idáig 78 fejlett ország csatlakozott a szervezet Covax nevű programjához, amivel összesen 170 állam rászorulói kaphatják meg a jövőben a potenciális vakcinát, egyúttal hozzátette, várja a további nemzetek jelentkezését. Soron kívül Összefoglaló videón a Ferencváros Paks elleni váratlan veresége

Jelenleg kilenc vakcinajelölt tart az emberi kísérletek fázisában, négy másik pedig ígéretes előzetes eredményeket mutat, ezért a Covax a főigazgató szerint a világ legszélesebb választékát nyújthatja azoknak az országoknak, akik önerőből csak nehezen tudnák beszerezni a létfontosságú szert.

Ghebreyesus azonban nem túlságosan derűlátó, hiszen attól tart, egyes nemzetállamok kisajátíthatják maguknak a védőoltásokat, ezzel a világ más részein nemhogy enyhülne, hanem éppen felerősödne a pandémia.

„A vakcina-nacionalizmus miatt el fog húzódni a járvány, nem pedig fordítva. Ha lesz egy effektív ellenszérumunk, azt hatékonyan kell felhasználnunk. Más szóval, az elsődleges feladatunk, hogy minden országban elkezdjük a vakcinációt, nem csupán néhány kiválasztott államban.”

A szakember többek között megköszönte Németország, Japán, Norvégia és az Európai Bizottság segítségét, amiért múlt héten ők is részeseivé váltak a Covax programnak.

A WHO vezető tudósa, Soumya Swaminathan kiemelte, jövő évben számíthatunk az ellenszerek disztribúciójára:

„2021 közepén egészen biztosan láthatjuk majd, ahogyan eljutnak a vakcinák különböző országokba, így a lakosság körében megkezdődhet az oltóanyagok beadása.”

Swaminathan hangsúlyozta, a 13 kísérleti szakaszban járó készítmény optimális forgatókönyvet vázol fel, mivel ha 10%-os hatékonysági aránnyal számolunk, akkor is legalább egy vagy két szer hatásos és biztonságos lehet.

„Addig egyetlen vakcinát sem szabad tömegesen szétosztani, amíg az ellenőrző szervek, a kormányok és a fejlesztők sem biztosak a hatásukban. Úgy gondolom, kezdetkor nem lesz elegendő oltás ahhoz, hogy globálisan mindenki megkaphassa.”

Kínai hackerek törhettek be az amerikai internetszolgáltatók rendszereibe

Amerikai internetszolgáltatók szupergyors hálózatait érte kibertámadás, mely során érzékeny adatokhoz férhettek hozzá a feltételezett kínai hackerek, derül ki a CNN jelentéséből.

Óriási balesetet vettek videóra az M0-son, becsapódott egy X5-ös BMW

Az idős sofőr hibázott, majd rögtön kiszállt, és megkérdezte, rendben van-e az előtte lévő, akinek totálkárosra törte az autóját.