Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,20 Ft
Euró
385,37 Ft
Font
449,24 Ft
Bitcoin
65,066 $

Az USA alelnöke tűzszünetet és nagyobb segítséget sürget Gázának

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke a gázai harcok azonnali leállítására és a humanitárius segélyek jelentős növelésére szólította fel Izraelt.

...svg content...Fotó: EPA/HAITHAM IMAD EPA-EFE/HAITHAM IMAD
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

Az alelnök az alabamai Selma városában tartott megemlékezésen kiemelte a helyzet sürgősségét, a gázai életkörülményeket pedig „embertelennek” és „humanitárius katasztrófának” nevezte. Az alelnök megjegyzései az eddigi egyik leghatározottabb felhívást jelentik Izraelhez, amelytől azt várják, hogy tegyenek lépéseket a gázai körülmények javítása érdekében.

Harris hangsúlyozta, hogy az izraeli kormánynak „jelentősen növelnie kell a segélyek áramlását” a térségbe, megjegyezve, hogy „az emberségünk cselekvésre kényszerít bennünket”. Harris emellett felszólította a Hamászt, hogy egyezzen bele egy javasolt megállapodásba, amely hathetes tűzszünetet eredményezne, és megkönnyítené a túszok szabadon bocsátását, lehetővé téve ezzel a segélyszállítás fokozását. Soron kívül Donáth Annát sokkolták a Robert Fico elleni merényletről megjelent kommentek

Az alelnök felhívása azt követően hangzott el, hogy Izrael kivonult a kairói tűzszüneti tárgyalásokról, miután a Hamász nem volt hajlandó átadni az élő túszok teljes listáját. „A Hamász tűzszünetet szeretne. Van egy alku, ami ezt lehetővé tenné, csak bele kellene egyezniük”, mondta Harris, aki hozzátette, „egyesíteni kell a túszokat a családtagjaikkal, és azonnal segítséget kell nyújtani a gázai embereknek.”

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.