Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,25 Ft
Euró
385,32 Ft
Font
449,19 Ft
Bitcoin
65,704 $

Hamarosan iskolába megy a hatéves kislány, aki fél szívvel született

A kislány jól tudja, hogy ő más, mint a többi gyerek, hiszen „ki kellett cserélni a szívét”.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nemrég lett 6 éves Bogi, a pajkos, mosolygós kislány, aki fél szívvel született – írja a Blikk. A gyermek édesapja, János elmesélte, hogy a terhesség harmincnegyedik hetében vették észre, hogy baj van. A kislány szívének jobb kamrája teljesen elcsökevényesedett, emiatt Bogi programozott császármetszéssel jött a világra, amely után azonnal inkubátorba került. Ahhoz azonban, hogy esélye legyen az életre, egy háromlépcsős műtéti sorozaton kellett átesnie.

Ennek során gyakorlatilag újradrótozták a szívét és a szív körüli ereket, abban bízva, hogy a szerv meglévő része el tudja majd látni a visszafejlődött kamra feladatát is. „Már az elején mondták, hogy nem tudják, hogyan válik majd be a műtét” – mondta az édesapa. Majd azzal folytatta: „Aztán a sorozat után néhány hónappal szinte összeomlott Bogi keringése. Rohantunk be vele a kórházba, ahonnan már ki sem engedték”.

„Kiderült, hogy megnagyobbodott a szíve, a lehető leggyorsabban átültetésre van szüksége. Gyógyszerrel próbálták valamennyire javítani a helyzetet, de nem sikerült. A lányom gyakorlatilag négy és fél hónapon keresztül haldoklott” – idézte fel a szörnyű időszakot. Az orvosok végül úgy döntöttek, műszívre kapcsolják a kislányt, mert kevés esélyt láttak arra, hogy új donorszívet kaphasson. Egy felnőtt szíve túl nagy lett volna számára, egy kisgyereké pedig nem tudta volna megfelelően ellátni a feladatát.

Ám ekkor mondhatni csoda történt: egy nappal azelőtt, hogy műszívre kötötték volna Bogit, megérkezett a hír, alkalmas donort találtak. Mire kiengedték a kórházból a kislányt, a szülőknek otthon mindent át kellett alakítani. „Mivel az immunrendszerét muszáj gyógyszerekkel gyengíteni, nehogy a szervezete kilökje az új szervet, ezért mindennek szinte sterilnek kell lennie itthon. Persze, azért így is többet betegeskedik a többieknél” – magyarázta János.

Hatodik születésnapját pedig szülei mellett az óvodatársaival ünnepelhette, akik átmentek hozzájuk játszani. A kislány jól tudja, hogy ő más, mint a többi gyerek, azt mondja, hogy „ki kellett cserélni a szívét”. Ugyanakkor a vizsgálatokat és a vérvételeket egy hang nélkül elviseli, nagyon bátor gyermek. Szeptemberben pedig iskolába megy, ami nem lesz egyszerű, ugyanis fontos, hogy minél kisebb létszámú osztályba kerüljön, ahol a fertőzés veszélye is alacsonyabb.

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.

Már a következő szezontól kezdve kiirthatják a VAR-t a Premier League-ből

A Premier League klubjai a következő hónapban tartandó éves közgyűlésükön szavaznak majd arról a javaslatról, hogy a következő szezontól kezdve megszüntessék-e a videóbíró (VAR) rendszert.