Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
364,48 Ft
Euró
394,66 Ft
Font
466,81 Ft
Bitcoin
56,274 $

A szakértőkkel ért egyet a lakosság: mutatjuk, hogyan védekeznének a második hullám ellen

A Pénzcentrum online által készített legújabb felmérés szerint a válaszadók több, mint fele gondolja úgy, hogy bizonyos munkakörökben elfogadható lenne, ha kötelezően elvégeznének koronavírus-teszteket

...svg content...Montpellier, 2020. szeptember 3. Koronavírus-teszthez vesznek mintát egy montpellieri tesztállomáson 2020. szeptember 3-án. Franciaországban ismét meghaladta a 7 ezret az elmúlt 24 órában regisztrált új koronavírusos esetek száma. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A Pénzcentrum online által készített legújabb felmérés szerint a válaszadók több, mint fele gondolja úgy, hogy bizonyos munkakörökben elfogadható lenne, ha kötelezően elvégeznének koronavírus-teszteket – számolt be róla a Portfolio.

A válaszokból egyértelműen kiderült, mit gondolnak a magyarok, hol kéne elsősorban gyakori teszteket végezni. Ennek alapján az egészségügyben (83.9%); az iskolában, óvodában és bölcsödében (79.5%); a vendéglátásban (77%); élelmiszer boltban (76.4%) és az élelmiszeriparban (74.6%) dolgozók esetében tartanák fontosnak a rendszerek teszteket. Soron kívül Börtönben marad az óbudai alpolgármester

A válaszok szerint a banki és hivatali ügyintézők esetében tartják inkább feleslegesnek a teszteket, de a válaszadók több, mint fele így is arra voksolt, hogy őket is rendszeres tesztelés alá kellene vetni. Ezen felül a katonák, tűzoltók, szerelők és irodai dolgozók esetében sem feltétlen tartják lényegesnek a teszteket.

Arra vonatkozóan is születtek érdekes eredmények, hogy a válaszadók milyen megoldásokban hisznek, amivel csökkenteni lehetne a második hullám veszélyeit. Jellemzően itt is azok köszöntek vissza, melyek a szakértők által is gyakran felhozott módszerek, például a maszkviselés, a közösségi távolságtartás és a kézfertőtlenítő használata.

Érdekesség, hogy sokan gondolják úgy – egyetértve ezzel a kormány döntésével – hogy korlátozni kellene az utazást. Nagyon sokan tették le amellett a névjegyüket, hogy minimum hibrid, de inkább online formába bonyolítsák le az oktatást, melynek kapcsán egy oktatásban dolgozó, fővárosi nő is megszólalt.

„Az 500 fő feletti iskolákat nem kellene megnyitni. 30-36 gyerek van egy teremben a gyermekem iskolájában. Ez tényleg biztonságos? 30 cm távolságot sem tudnak tartani. Nincs meleg víz és kéztörlő sem a kézmosáshoz, nincs elég takaró. Úgy érzem, feláldozzuk a gyerekeket, a családtagjaikat és a tanárokat a gazdaság oltárán. Mi lesz, ha ezekben a nagy intézményekben felüti a járvány a fejét? Szerintem a nagyvárosokban otthoni oktatásra lenne szükség”

fejtette ki a Pénzcentrumnak.

A válaszadók többségében úgy gondolják, a rendszeres tesztelés rendkívül fontos lenne a járvány megelőzésében, és a második hullám elleni védekezés egyik kulcsa lehet. Egy nyugdíjas orvos például úgy fogalmazott: „nem a tesztelés ad hamis biztonságot, hanem a tesztelések elmaradása, mert nem lehet érdemben szembenézni a valós helyzettel”.

A válaszadók egyébként többségében megbízhatónak találják a PCR-tesztek eredményeit, nagyjából 63.2 százaléka bízik az eredmények pontosságában. Ez az ellenanyagvizsgálatok esetében valamennyivel alacsony, 58.7 százalék. Abban viszont viszonylag nagy az egyetértés, hogy bővíteni kell a tesztelési kapacitást.

SOKAN ÚGY GONDOLJÁK, JELENTŐSEN DRÁMAIBB LESZ A MÁSODIK HULLÁM MAGYARORSZÁGON, MINT AZ ELSŐ VOLT

Egymás megműtésére is képesek a hangyák, antibiotikummal gyógyítanak

Persze nem úgy kell elképzelni, mint az embereknél, viszont egyetlen másik fajnál sem találkoztak még hasonlóval.

Egy eltűnt 16 éves lányt keresnek, életjele sem ad magáról

Eltűnése óta életjelet sem ad magáról az a 16 éves lány, akinek július 6-án veszett nyoma 12 óra körül Dióskálról. Ismeretlen helyre távozott, és jelenleg nem tudni, hol van, mit csinál, kik veszik körbe.