Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,93 Ft
Euró
386,66 Ft
Font
450,74 Ft
Bitcoin
65,407 $

Legalább 15 embert öltek meg egy katolikus templomra támadó fegyveresek Burkina Fasóban

Az ország északi felén található Essakanéban éppen imára gyülekeztek a hívők, amikor a fegyveresek megtámadták őket, mondta el az egyház egy tisztviselője.

...svg content...Ouagadougou, 2022. október 1. Tüntetõk jelszakavakat skandálnak Ouagadougouban 2022. szeptember 30-án, miután a katonaság megbuktatta Burkina Faso elnökét, Henri Sandaogo Damiba alezredest, és átvette a hatalmat a nyugat-afrikai országban. A bejelentés szerint a puccsot vezetõ Ibrahim Traore parancsnok lett az ország új katonai vezetõje, aki felfüggesztette az alkotmányt és az eddigi, átmeneti vezetésrõl szóló alapokmányt. MTI/EPA/Assane Ouedraogo
Afrika

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

Legalább 15 katolikus hívőt öltek meg egy, az ország északi, konfliktusoktól szenvedő részén található burkina fasói faluban, ahol fegyveresek támadtak az éppen a templomban misére készülő tömegre, jelentették be az egyház tisztviselői. A vasárnap Essakanéban történteket „terrortámadásként” írta le Dori katolikus püspökségének helynöke, Jean-Pierre Sawadogo apát.

A közleményben az is olvasható, hogy a helyszínen 12 ember vesztette életét, míg hárman később hunytak el, emellett további két ember megsérült a lövöldözésben. A merényletért, melyhez hasonlókat a régióban többször követtek el fegyveresek, sokszor szándékosan templomokat célozva, egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, számol be róla az Al Jazeera. Soron kívül Hivatalos: Oroszországban folytatja a Ferencváros edzője

Burkina Faso területének nagyjából felét nem a kormány tartja ellenőrzése alatt, évek óta dúlják az országot fegyveresek, akik több ezer embert megöltek és akik miatt több mint kétmillió embernek kellett elhagynia a lakhelyét, ezzel fenyegetve a 2022-ben két puccson is áteső nemzet stabilitását. A jelenlegi katonai kormány az első, 2022 januári puccs óta nem tudják helyreállítani a békét az erőszak sújtotta területeken.

Egy 2023. augusztusi jelentés szerint a fegyveres szervezetek által megöltek száma az előző 18 hónaphoz képest megháromszorozódott. A hadsereg uralmának limitált kapacitása mellett a helyzetet súlyosbítja, hogy a Burkina Faso és Niger, valamint Mali közötti határok – ezt a két országot szintén a hadsereg irányítja és szintén közbiztonsági vészhelyzet áll fenn – könnyen átjárhatóak.

Miért nincs F-vitamin? Itt a válasz

Többekben is felmerülhetett már, ezek a szerves vegyületek miért pont az ábécé betűiről kapták a nevüket, illetve az is, miért maradt ki látszólag néhány betű a sorból.