Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,01 Ft
Euró
387,31 Ft
Font
449,99 Ft
Bitcoin
62,857 $

Lemondásra szólították fel és kifütyülték Macront a francia gazdák

A gazdák egy csoportja továbbra is hevesen küzd az általuk kiszolgáltatottnak vélt helyzetük ellen.

Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL
Európa

Kiss László

Szerkesztő

Elégedetlen gazdák tiltakozása árnyékolta be a párizsi mezőgazdasági vásár szombati megnyitóját, Emmanuel Macron francia elnököt ugyanis a tüntetők egy része füttyszóval köszöntötte, majd lemondásra szólította fel.

A szervezők szerint a vásár évente több százezer látogatót vonz, a célja pedig a francia mezőgazdaság sokszínűségének és minőségének bemutatása, idén azonban a rendezvényt megzavarta a tüntetők egy csoportja, akik áttörték a biztonsági kordonokat, és a hivatalos megnyitó előtt behatoltak a helyszínre. Soron kívül Napsütéssel köszönt be a kedd, csak futó záporokra van kilátás

A Franciaország különböző régióiból érkező tüntetők csalódottságuknak adtak hangot a termékek alacsony ára, a magas termelési költségek, a bonyolult szabályozás és a külföldi import által támasztott verseny miatt. Kritizálták az Európai Unió környezetvédelmi politikáját is, amely szerintük akadályozza a vállalkozásukat és csökkenti a versenyképességüket.

Macront, aki a főbb mezőgazdasági termelők szakszervezeteinek képviselőivel is találkozott, a tüntetők egy része ellenségesen fogadta, többen hangos füttyszó közepette a lemondását követelték. Az elnök azzal próbálta megnyugtatni a kedélyeket, hogy megérti a dühüket, és hajlandó meghallgatni a kéréseiket.

Macron egyúttal óva intett mindenféle erőszaktól, és azt mondta, hogy a vásár az ünneplés és a párbeszéd pillanata kell, hogy legyen. Később megnyitotta a vásárt, és ellátogatott néhány standra, ahol beszélgetett a gazdákkal, és megkóstolta néhány terméküket.

A gazdák három hete oldották fel a párizsi és Párizs környéki útzárakat, miután a kormány 400 millió eurós támogatást és adókedvezményeket ajánlott fel számukra, ám meglátásuk szerint mindez csupán tűzoltás, hosszú távú megoldásnak semmiképpen sem nevezhető lépés.