Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Traktorok százaival vonultak fel Prága közelében, a cseh kormány nem tárgyal

A cseh gazdák is demonstrációba kezdtek, az agrárminisztérium egyelőre nem hallgatja meg őket.

...svg content...Fotó: unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Komoly fennakadást okozott hétfőn a cseh főváros közelében a prágai gazdatüntetés, melynek során traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek százaival vonultak a mezőgazdasági minisztérium épületeihez, tiltakozva ezzel a csehországi mezőgazdaságot érintő problémák ellen.

A tüntetés mögött kisebb szervezetek állhatnak, ugyanakkor a nagy, országos agrárszövetségek elhatárolódtak tőle – írja a Mandiner. A cseh agrárminisztérium egyelőre nem akar a tiltakozókkal tárgyalni, akik Mare Vyborny miniszternek egy követeléslistát szeretnének átadni. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A tárcavezető szerint viszont a gazdák politikai célokat követelnek, ezért utasítja el a tárgyalást. Vyborny elmondta, hogy számára a három nagy agrárszervezet (a Cseh Agrárkamara, a Mezőgazdasági Szövetség és a Magángazdák Szövetsége) a partner, és azokkal kíván egyeztetni a felmerülő kérdéseket illetően. Azt azonban elismerte, hogy a cseh mezőgazdaság súlyos problémákkal küzd.

A gazdák Európa-szerte tiltakozásokba kezdtek, ezekhez számos egységes, valamint országonként is eltérő, az agrárium válságát előidéző okok vezettek. Németországban a mezőgazdászok az adókedvezmények és az üzemanyag-támogatások csökkenése, valamint különböző földhasználati korlátozások miatt tartottak felvonulásokat.

Emellett Olaszországban, Franciaországban, valamint Belgiumban is jelentős demonstrációkra került sor. Magyarországon a MAGOSZ február 7-én, Záhonynál, a magyar-ukrán határnál tartott tiltakozást, amiért az EU meg akarja hosszabbítani az ukrán gabona vámmentes beengedését.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.

Rekordszámú független jelölt indul a júniusi önkormányzati választásokon

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint a júniusi önkormányzati választáson 7680 polgármesterjelölt vesz részt, akik közül többségük, 6297 függetlenként indul.

Napokon belül ismertté válhatnak a közmédiás EP-vita részletei

A közmédia jövő héten, a pünkösdi ünnepet követően tájékoztatja az Európai Parlamenti listát állító szervezeteket az általa tervezett vita részleteiről.