Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Részben célt ért a gazdák tiltakozása, nemet mondott az EU a növényvédelmi rendeletre

Visszavonulót fújt az Európai Unió, miután egyre nagyobb méretet öltött a tüntetéssorozat.

Fotó: unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az Európai Parlament kedd délelőtti plenáris ülésén jelentette be, hogy a gazdák tiltakozását követően visszavonják a növényvédőszerek csökkentésére irányuló EU-s javaslatot, amit a későbbiekben átdolgozott formában terjeszthetnek elő.

A nagy port kavart javaslat nem csupán a gazdák miatt bukott meg, az Európai Parlament ugyanis már novemberben elutasította azt, és a tagállamokkal sem sikerült egyetértésre jutni a kérdést illetően. Az EU teljes területére vonatkozó korlátozás a peszticidek használatára vonatkozott volna. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

A növényvédőszer használatát 2030-ra 50%-ra kellett volna csökkenteni, míg a városi zöldterületeken és a Natura 2000-es területeken teljes tiltást kellett volna bevezetni. Von der Leyen szerint ugyanakkor új alternatívát kell biztosítani a gazdák számára – írta meg a Portfolio.

Az Európai Bizottság elnöke szerint ugyanis a gazdák csak a földjükből tudják biztosítani a megélhetésüket, a környezeti célokat pedig velük együttműködve kell megvalósítaniuk. A január óta tartó tiltakozáshullámot ugyanakkor nem csupán ez a javaslat generálta, a probléma ennél jóval sokrétűbb.

A Németországban tapasztalt tüntetések kapcsán a mezőgazdászok az adókedvezmények és az üzemanyag-támogatások csökkenése, valamint különböző földhasználati korlátozások miatt tartottak felvonulásokat. Bár a kormány több ponton is engedett a szigorításokból, a tiltakozás végül kiszélesedett, és Franciaországban, Belgiumban, valamint Olaszországban is jelentős demonstrációk kezdődtek.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.