Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,57 Ft
Euró
386,03 Ft
Font
449,51 Ft
Bitcoin
62,687 $

Tajvan megint kihúzta a gyufát Kínánál, most egy haláleset miatt

Kína egyértelművé tette, miszerint nincs tiltott terület a tajvani szigetek körül, de még csak korlátozott részek sem, addig Tajvan más véleményen van erről.

...svg content...Fotó: Unsplash/Markus Winkler
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Kína kormánya tisztázta, a kínai partokhoz közeli tajvani szigetek egy csoportja körül nincsenek tiltott vagy korlátozott halászati területek. Peking pedig fenntartja a jogot további intézkedések meghozatalára, miután két kínai állampolgár meghalt a szigetek közelében. Tajvan csütörtökön megvédte a parti őrségének intézkedéseit azt követően, hogy egy hajó túl közel került egy tajvani frontvonalban lévő szigethez.

A kínai motorcsónak ekkor felborult, miközben megpróbáltak elmenekülni a parti őrségi hajója elől. Ketten nem élték túl az incidenst, addig két másik személy igen. Kína továbbra is a saját területeként tekint Tajvanra, addig a tajvani kormány teljesen más véleményen van, és az elmúlt években nem egyszer emeltek panaszt az általuk ellenőrzött vizeken tevékenykedő kínai halászhajók és más hajók ellen. Soron kívül Nincs megállás az esküvők árának emelkedésében

A hivatalos tájékoztatás szerint a legutóbbi halálos incidens erős felháborodást váltott ki Kínában. Kína kormánya tisztázta, nincsenek tiltott vagy korlátozott vizek a térségben, a halászok is szabadon dolgozhatnak, amiről Tajvan másképpen vélekedik. A kínai Tajvan-ügyi hivatal közölte, a kormány jóindulattal van a tajvani nép felé, ugyanakkor nem fogja eltűrni, hogy Tajvan semmibe vegye a kínai halászok biztonságát – írja a CNA.

A hivatal hozzátette, Tajvani viseli az összes következményt, de azt nem részletezték, hogy ez pontosan mit jelent. Kína és Tajvan között továbbra sem ideális a viszony, de a tajvani kormány adott esetben kész megvédeni magát, miközben az USA-tól vásárolnának új fegyvereket, méghozzá óriási tételben. Kína nem nézi jó szemmel azt, hogy az amerikai vezetés időről időre beleavatkozik az ügyükbe, amit mélységesen elítél.

Több mint 20 hajó égett porrá Horvátországban egy kikötőtűzben (fotók)

Nagy tűzvész pusztított Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében, aminek következtében több mint 20 hajó semmisült meg.